Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

България - на 38 място в света по качество на храната

по статията работи: | 20 януари 2014 Прочитания: 1218
Нов проект показва глобалното качество на прехраната
България - на 38 място в света по качество на храната
Източник: Thinkstock / Guliver

За никого не е тайна, че в света има достатъчно храна за всички, но въпреки това един на осем души си ляга гладен всяка вечер.

За да илюстрира каква е ситуацията с препитанието в глобален план, благотворителната конфедерация Oxfam компилира статистически данни за 125 държави в една изключително нагледна графика.

Тя носи името The Food Index и е създадена като своеобразен отговор на четири основни въпроса за всяка една държава:

1. Има ли достатъчно храна за хората в нея? (според нивата на недохранени и с наднормено тегло деца)

2. Могат ли хората да си позволят да ядат? (според цената на храната, сравнена с цената на други стоки и услуги, както и според изменчивостта на цената на храната)

3. Добро ли е качеството на храната? (според разнообразието на диетата и достъпа до чиста и безопасна питейна вода)

4. Доколко начинът на хранене вреди на здравето? (според случаите на диабет и затлъстяване)

На челни позиции в тази своеобразна класация са западноевропейски държави, като топ 5 изглежда по следния начин: 5. Швеция, 4. Дания, 3. Швейцария, 2. Франция и 1. Холандия.

Холандия държи първенството заради достъпните цени на храната и ниските нива на диабет, както и заради изключително богатото хранително разнообразие. Само че, подобно на другите водещи списъка държави, е с лоша оценка от гледна точка на затлъстяването. 19% от населението там е с индекс на телесната маса над 30.

Най-лошите страни от хранителна гледна точка са държавите от Субсахарска Африка и Йемен. Те са с изключително ниски резултати заради невъзможността на хората да си позволят храна в достатъчно качество и количество.

Индия държи класацията по деца с тегло под нормата, докато Мадагаскар е първенец от гледна точка на качество на храната. Там 79% от хората ядат основно бедни на хранителни вещества зърнени храни и кореноплодни, докато средният глобален процент по този критерий е 47%.

А къде сме ние?


20116



България е на 38-мо място в списъка, което ни поставя в началото на неговата втора четвъртина. Рангът ни в него е 36, наред с държави като Колумбия, Аржентина, Македония и Южна Корея.

 

Достатъчността на храната ни е отлична, достъпността й определено може да бъде подобрена, но за сметка на това не бихме могли да се оплачем от качеството, което е с оценка 15 от възможно най-лоша 72.

 

В здравословно отношение със сигурност имаме накъде да търсим подобрение с оценка 32 по двата показателя - затлъстяване и диабет.

 

За сравнение, с най-много затлъстели са в Кувейт, където оценката е 58, а първенец по диабет е Саудитска Арабия - с оценка 61. Това ги прави и най-нездравословно хранещата се държава от оценените. 

Рейтинг: 4 / 5 , 183 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...