Черешите се прецеждат и се отделят.
Към сока от компота се добавя 300мл вода с 3с.л захар,половината ванилия и настъргана кора от лимон.
Слага се да кипне на котлона и тогава на струйка се слага 125грама грис, като непрекъснато се бърка, докато се сгъсти.
Маха се от котлона, изсипва се в намаслена форма за торта, приглажда се да стане като блат и се оставя да изстине и стегне малко.
Междувременно се прави още един блат по същия начин, но вместо компот се слага прясното мляко, пак лимонена кора, ванилията и останалите 5 с.л. захар.
Прибавя се гриса, когато кипне млякото и се бърка до сгъстяване.
Върху вече поизстиналия блат се маже сладкото от боровинки и се изсипва новата смес отгоре, приглажда се пак и най-накрая се редят черешките, които бяха отделени в началото.
Оставя се да изстине и се прибира в хладилник за няколко часа да се охлади.