Измийте картофите. Поръсете ги с няколко капки олио и ги оваляйте добре. Печете ги в загрята на 200 С фурна върху фолио около 1 час.
Хванете с кърпа картофите, тъй като са горещи, и им отрежете капачета (около 1/3 от картофа). С лъжица издълбайте картофа (и двете му части) , колкото можете, без да наранявате кората.
При сместа от картофите добавете кубчета масло (около 3 с.л.), нарязания на ситно лук, черен пипер, сол, червения пипер.
Настържете и добавете и чедъра (или друг вид сирене). Разбъркайте всичко добре. Добавете сметаната и жълтъка и отново разбъркайте.
Отново подредете картофите в тавичката. Във всеки картоф сложете капачете му, това ще придаде допълнителна височина. След това напълнете със сместа. Разпределете цялата смес - тя трябва да излиза 1-2 см над картофа.
С вилица притиснете леко, за да направите своеобразна декорация. С останалата 1 с.л. масло, което трябва да разтопите, намажете отгоре картофите. Леко поръсете с обикновен или лют червен пипер.
Печете на 200 С за 20-30 минути.