Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Египетска торта

11
Египетска торта
Източник: Андреана Андонова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Рейтинг: 5
(базиран на 4 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    За блатовете: Разбийте белтъците и 10 с.л. захар на сняг. Прибавете постепенно 2 с.л. брашно и 200 г ситно смлени лешници. Разбийте отново до пълното смесване на продуктите.

  • 2

    Подгответе си тава с размер 26-27 см, намаслете я и набрашнете стените и дъното.

  • 3

    Разделете мислено сместа на 3 части и в предварително загрята на 180 С фурна изпечете 3 еднакви блата, но не ги препичайте. Оставете ги да изстинат напълно, но не ги слагайте един върху друг, защото ще залепнат. Аз си изрязвам дълги, дебели ленти хартия за печене, които излизат извън блатовете, и ги слагам между всеки блат. По този начин после се отлепят лесно един от друг.

  • 4

    За жълтия крем: В половината прясно мляко разбийте с миксер много добре 10 жълтъка, 8 с.л. брашно, 240 г масло и 10 с.л. захар. Другата половина от млякото сложете на котлона да загрее, но внимавайте да не загори.
    Махнете го извън котлона и на тънка струйка добавете яйчената смес.
    Върнете на котлона и го намалете много.

  • 5

    Тук вече е нужно голямо търпение, защото кремът трябва да се сгъсти на бавен огън, може и половин час да отнеме, но не спирайте да разбърквате.
    Дори и да се получат бучици, не се притеснявайте, малко по-късно този проблем ще се коригира. Когато кремът се сгъсти, махнете го от котлона, прибавете 3 ванилии. Кремът трябва да бъде много гъст. Оставете го да изстине.

  • 6

    Карамелизирайте останалата захар до получаване на кехлибарен цвят. Върху голям лист хартия за печене сложете нарязаните 150 г запечени леко лешници и изсипете върху тях карамела. Когато той стегне, натрошете до получаване на малки парченца, но не го натрошавайте на прах.

  • 7

    Разбийте сметаната и пудрата захар и прибавете към този крем кроканта.

  • 8

    Сглобете тортата в ринг с откопчаващи стени. Именно такъв тип тава е от голямо значение за добрия финал. Редете така: блат, жълт крем, сметанов крем и така до получаване на 3 такива последователности. По желание декорирайте с натрошен карамел отгоре или с карамелизирани лешници.
    Оставете да престои 24 часа в хладилник и тогава откопчайте ринга.
    За по-свеж вид на карамела, направете го и го сложете малко преди сервирането.

Коментари(11)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
11
Мина
12.06.2013 | 16:53
Отговор на коментар #6 от Андреана Андонова:
Само не разбрах къде се слага кравето масло и ако споделите бих искала да я направя да не рискувам :)
10
ДИАНА ПЕТКОВА
14.04.2013 | 18:48
торта с 10 айца , а после холестерола бил висок , а и е много калорична -не ,мерси !
9
Малко е скъпа тази тортичка!
8
Emnuella
25.02.2013 | 12:57
Много скъпичка ми идва тази торта :)
7
Ivelina Stancheva
12.02.2013 | 13:38
А,кравето масло къде се прибавя? Май в кремчето!!!
6
Tortata stava naistina mnogo vkusna
5
Borislava Todoroff
06.02.2013 | 20:57
Това е най-добрата рецепта която съм срещала в нета! Мойте адмирации Андреана! Малко е сложничка за мен, но съм ценител и ще я пробвам само защото подробното описание ми дава кураж! Вече почти усещам вкуса на това изкушение! ;)
4
Vanessa Apostolova
05.02.2013 | 16:19
МНого ми хареса тази торта,определено изглежда интересно и вкусно:)
3
zvetanka ivanova
05.02.2013 | 16:13
Много си харесах тази Египетска торта.
2
Бела Дона
05.02.2013 | 11:57
Много искам да се науча да правя торти , но искам да се науча и как се правят украсите за тях.
1
gabriela gabrielova
05.02.2013 | 10:34
Струва ми се доста добър този десерт.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !