За блатовете: Разбийте белтъците и 10 с.л. захар на сняг. Прибавете постепенно 2 с.л. брашно и 200 г ситно смлени лешници. Разбийте отново до пълното смесване на продуктите.
Подгответе си тава с размер 26-27 см, намаслете я и набрашнете стените и дъното.
Разделете мислено сместа на 3 части и в предварително загрята на 180 С фурна изпечете 3 еднакви блата, но не ги препичайте. Оставете ги да изстинат напълно, но не ги слагайте един върху друг, защото ще залепнат. Аз си изрязвам дълги, дебели ленти хартия за печене, които излизат извън блатовете, и ги слагам между всеки блат. По този начин после се отлепят лесно един от друг.
За жълтия крем: В половината прясно мляко разбийте с миксер много добре 10 жълтъка, 8 с.л. брашно, 240 г масло и 10 с.л. захар. Другата половина от млякото сложете на котлона да загрее, но внимавайте да не загори.
Махнете го извън котлона и на тънка струйка добавете яйчената смес.
Върнете на котлона и го намалете много.
Тук вече е нужно голямо търпение, защото кремът трябва да се сгъсти на бавен огън, може и половин час да отнеме, но не спирайте да разбърквате.
Дори и да се получат бучици, не се притеснявайте, малко по-късно този проблем ще се коригира. Когато кремът се сгъсти, махнете го от котлона, прибавете 3 ванилии. Кремът трябва да бъде много гъст. Оставете го да изстине.
Карамелизирайте останалата захар до получаване на кехлибарен цвят. Върху голям лист хартия за печене сложете нарязаните 150 г запечени леко лешници и изсипете върху тях карамела. Когато той стегне, натрошете до получаване на малки парченца, но не го натрошавайте на прах.
Разбийте сметаната и пудрата захар и прибавете към този крем кроканта.
Сглобете тортата в ринг с откопчаващи стени. Именно такъв тип тава е от голямо значение за добрия финал. Редете така: блат, жълт крем, сметанов крем и така до получаване на 3 такива последователности. По желание декорирайте с натрошен карамел отгоре или с карамелизирани лешници.
Оставете да престои 24 часа в хладилник и тогава откопчайте ринга.
За по-свеж вид на карамела, направете го и го сложете малко преди сервирането.