Пастата, или както по-често я наричаме в България – спагети или макарони – е чудесен вариант за бърза вечеря. Хранителна, лека, с огромно разнообразие от вкусове и не на последно място – може да нахрани доста хора наведнъж.
Вероятно и вие, като нас, често се възползвате от гореспоменатите предимства на пастата. Освен ако не сте ограничили консумацията на тестени и захарни изделия по някаква (да речем обусловано здравословна) причина, наистина не виждаме смисъл да се лишавате от тази световна вкусотия.
Не просто че не виждаме смисъл, а ей сега ще ви дадем няколко много полезни съвета, чрез които да превърнете соса към пастата във върховно кулинарно преживяване.
Ако сте почитатели на по-сладките и леки сосове, добре е да запържвате накълцания лук в комбинация с качествен зехтин и малко масло, докато омекне напълно.
За по-пикантен вкус и по-наситен аромат, гответе ситно нарязан чесън в зехтин или друга растителна мазнина, докато стане златист, без да го оставяте да се карамелизира. Така сосът ще стане доста по-горчив и остър на вкус.
Винаги нарязвайте всички продукти на равни и еднакви по големина парчета. Пастата се консумира само с вилица, а ако в нея плуват някакви големи парчета, ще ви трябва и нож.
По-твърдите продукти, като тиквички или патладжан, прибавяйте по-рано към соса, т.е. преди по-деликатните съставки. Ще се получи нееднородно сготвена каша.
И за финал, имайте предвид, че пастата с яйца има нужда от по-малко сос, тъй като абсорбира по-малко от течността.