Досега сме ви показвали най-различни рецепти за паста. От спагети и талиатели до макарони и панделки. От такива с месо до вегетариански. От овкусени със сос болонезе до овкусени със сос карбонара.
Но никога досега не сме ви показвали как може да си приготвите шоколадова (какаова) паста. Затова затаете дъх и продължете да четете. Ще бъдете удивени от това колко лесно се приготвя и колко добър е ефектът накрая.
Необходимите продукти са само три на брой, което не прави шоколадовата паста по-сложна от обикновената.
А най-хубавата част е украсата! За нея всеки може да развихри въображението си и да сътвори еуфория от каквито пожелае вкусове. Все пак, всичко си отива с шоколад.
Ако сте почитатели на по-лекия вкус, съвсем спокойно може да овкусите шоколадовата паста с бял сладкарски крем, сладолед и много свежи плодове.
Ако пък предпочитате по-тежките и сладки десерти, то спокойно може да добавите на пастата шоколадов ганаш, шоколадова глазура, топка маслен крем или няколко лъжички плодово сладко.
Вкусът зависи от вас и от вашите желания!
Необходими продукти:
2 ¼ ч.ч. брашно тип 500
¾ ч.ч. неподсладено какао
3 големи яйца
Начин на приготвяне:
Върху чист плот смесете брашното и какаото. Направете кладенче и в него чукнете яйцата.
Разбъркайте с вилица яйцата, като постепенно добавяте и част от сухата смес. Продължете да замесвате с ръце, докато тестото стане готово. То трябва да е леко лепкаво.
Ако е прекалено лепкаво, добавете малко брашно, ако е прекалено твърдо, добавете малко вода.
Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете на стайна темература за 1 час.
След като постои малко така, вземете тестото и го разточете на тънък слой, като за паста.
Нарежете го на ленти, за да стане с формата на талиатели. Може да го нарежете и във формата на друг вид паста.
Пригответе пастата по обичайния начин – сложете я във вряща вода и варете до готовност.
Овкусете я със сметана, сладолед, сладко и различни видове топинг или плодове.