Все по-често си казваме, добре вече е крайно време да спра захарта! Определено знаем колко е трудно. Или поне за тези от нас, които обичат да си похапват сладичко.
Знаем, че има различни алтернативи на захарта и сме се опитвали да направим здравословна замяна на бялата захар, но някакси не е същото.
Ами замисляли ли сте дали всъщност знаете как правилно да замените количеството захар в дадена рецепта с мед, например? Може пък в това да се крие разковничето.
И определено трябва да знаем точните цифри, тъй като в сладкарството това е важно, както добре знаем.
И малко полезна информация в цифри.
Добавените захари не трябва да съставляват повече от 10% от енергията и калориите, които приемаме с храната.
Това е средно 70 грама за мъжете и 50 грама за жените. Ето ги и алтернативите на захарта в готвенето...
Да се върнем сега на правилната за замяна на захарта с меда.
photl.com
1 ч.ч. захар замете с ¾ ч.ч. мед
1 с.л. захар заменете ¾ с.л. мед
1 ч.л. захар заменете с ¾ ч.л. мед
Даваме точната мярка за мед, защото това е най-честият заместител на захарта.
Но ако сте заинтересовани и от другите варианти, по-малко известни у нас – запознайте се алтернативите за бялата захар.