Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кое вино е биологично?

по статията работи: | 04 октомври 2012 Прочитания: 1426
От 2012 г. специални етикети ориентират и българските потребители
Кое вино е биологично?
Източник: sxc.hu
От доста години производителите на вино редовно си спорят за това какви характеристики трябва да има напитката, за да бъде наречена тя биологична.

 

В началото на тази година бе постигнато някакво съгласие, поне в рамките на Европейския съюз, а у нас приетият регламент влезе в сила в началото на август.

 

Оказва се, че за да бъде виното „био“ по документи и на етикета му този факт да може да бъде отбелязан, то трябва да отговаря на две условия: да е произведено от биологично грозде и в производството да бъдат прилагани определени технологични практики.



Производствените изисквания са свързани с прилагане, при ограничени условия, на някои енологичните практики и процеси, които са широко разпространени и засега нямат алтернатива като: топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли.



Изключени са практики, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино, като: концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.



В новия регламент са описани разпоредби за максималните граници на влаганите във виното сулфати с 50 mg/L по-ниски в сравнение с конвенционалните вина за червено, бяло и розе при съдържание на остатъчна захар, по-ниско от 2 g/L, за всички останали вина има намаление от 30 mg/L, в сравнение с конвенционално произведените вина.



За специалистите вероятно е станало ясно какви са границите на понятието „био вино“, за останалите допълваме информацията с уточнението, че биологично произведеното вино, реколта 2012, вече ще има правото да носи биологичното лого, както всички останали пакетирани биологични продукти. 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...