В началото на тази година бе постигнато някакво съгласие, поне в рамките на Европейския съюз, а у нас приетият регламент влезе в сила в началото на август.
Оказва се, че за да бъде виното „био“ по документи и на етикета му този факт да може да бъде отбелязан, то трябва да отговаря на две условия: да е произведено от биологично грозде и в производството да бъдат прилагани определени технологични практики.
Производствените изисквания са свързани с прилагане, при ограничени условия, на някои енологичните практики и процеси, които са широко разпространени и засега нямат алтернатива като: топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли.
Изключени са практики, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино, като: концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.
В новия регламент са описани разпоредби за максималните граници на влаганите във виното сулфати с 50 mg/L по-ниски в сравнение с конвенционалните вина за червено, бяло и розе при съдържание на остатъчна захар, по-ниско от 2 g/L, за всички останали вина има намаление от 30 mg/L, в сравнение с конвенционално произведените вина.
За специалистите вероятно е станало ясно какви са границите на понятието „био вино“, за останалите допълваме информацията с уточнението, че биологично произведеното вино, реколта 2012, вече ще има правото да носи биологичното лого, както всички останали пакетирани биологични продукти.