Кресонът е зеленолистен зеленчук, за който се счита, че е най-старият представител на този вид зеленчуци. Това е бързорастящо водно или полуводно растение от семейство Кръстоцветни, отглеждано най-напред в Персия.
Кресонът има високо съдържание на бета-каротин, както и на витамините С, К и Е. В него може да откриете цял отбор от ценни минерали, между които: желязо, магнезий, калций, манган, йод, фосфор и мед. Иначе казано, честият прием на кресон може да подобри имунната защита и да намали последиците от оксидативния стрес.
Зеленчукът има и силно диуретично действие и, по този повод, не бива да се прекалява с консумацията му.
Кресонът може да се похвали и със скромно количество фолиева киселина, както и с няколко от отличниците на витамините от група B.
През 2010-та пък учени откриват, че редовната консумация на зеленолистния зеленчук би могла да се окаже добра превенция срещу рак на гърдата. И още: чудесен помощник в тренирането е, тъй като подобрява тонуса.
На всичкото отгоре в 100 грама се съдържат само 11 калории, като половината от тях са под формата на протеин.
Кресонът е добре известен със своите антивъзпалителни свойства и затова се използва засилено в козметиката. Смята се за ефикасно средство срещу акне.
Що се отнася до кулинарните му характеристики, кресонът има специфичен запомнящ се вкус, който малко напомня на хрян. Затова е чудесна добавка към различни видове салати и супи.
(Съдействие за материала оказа сайтът FitWell.bg)