Макар никога да не сте обичали уиски, идва един момент в живота, в който ставате способни да го оцените.
И като казваме уиски, имаме предвид онова хубавото, истинското, което кара кръвта да кипи, без главата да я боли.
Принципно, един истински любител на "водата на живота" никога не би й причинил такова нещо, като да я овкусява. Т.е. да променя така или иначе перфектната му ароматно-вкусова гама.
Ако обаче под ръка имате някое уиски със среден статут (не най-скъпото, но не и някое пълно менте), рецептата за къпиново уиски е точно за вас.
За да си приготвите 1 литър, ще са ви необходими:
500 грама къпини
захар
уиски
няколко месеца, до 1 година, търпение
Начин на приготвяне:
Първо трябва да стерилизирате еднолитров буркан, за препоръчване тип Килнер (със специфичното затваряне). След като сте го стерилизирали, не докосвайте вътрешната му страна.
Измийте къпините и ги поставете върху хартия, за да се отцедят. Подсушете ги леко.
Поставете ги в буркана и отгоре изсипете захарта (да покрие 2/3 от буркана). Отгоре изсипете уискито. Изчакайте 1-2 минути, изсипете още малко алкохол и затворете буркана. Разклатете внимателно, за да се разтвори напълно захарта.
Съхранявайте на тъмно и сухо място. Разклащайте буркана 1-2 на ден в продължение на 2 седмици, след това веднъж седмично в продължение на 6-8 седмици.
Изчакайте няколко месеца, до 1 година, преди да опитате вълшебната напитка. Не изхвърляйте къпините – можете да ги използвате в приготвянето на коктейли или десерти.