Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Лазаня Болонезе

Лазаня Болонезе
Източник: Сия Рибагина
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени, основно
Националност:италианска кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
60 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    За сос Болонезе: зеленчуците се нарязват на ситно. Зехтина се загрява, слага се лука, запържва се до омекване, добавя се чесъна и моркова. Пържат се около 5 мин, като периодично се разбъркват и след това се прибавя и мляното месо (каймата). Разбърква се хубаво, добавят се нарязаните маслинки и се пържи още 10 мин, до полуготовност на месото.
    Накрая се добавят млените домати и подправките, оставя се да клокне и се отстранява от котлона.

  • 2

    За сос Бешемел: в тенджерка разтопяваме маслото и прибавяме брашното, като запържваме закратко. Разбърква се и се добавя топлото прясно мляко, като се бърка енергично до сгъстяване и се внимава да не загори. Накрая трябва да се получи средногъст на консистенция сос.

  • 3

    Двата соса трябва да се разпределят, така че да стигнат за четири реда кори.

  • 4

    Дъното на правоъгълна тава се залива със сос бешемел (около два черпака, така че да покрие дъното).

  • 5

    Слага се ред кори, сипва се обилно от болонезе соса, толкова, колкото да ги покрие, и отгоре се полива пак с бешемел. Реди се втори ред кори, сос, полива се и бешемел и се поръсва с половината кашкавал (рендосан).

  • 6

    Прави се трети и четвърти ред по същия начин, без да се им се слага кашкавал, най-отгоре трябва да има много сос.

  • 7

    Не е необходимо корите да се попарват или варят преди това, слагат се така, напояват се от сосовете и това им е достатъчно.

  • 8

    Фурната предварително се загрява на 200 С, слага се тавата и се намаляват градусите до 180. Пече се 30-40 мин, изважда се тавата и отгоре лазанята се поръсва обилно с останалата половина кашкавал.

  • 9

    Запича се отново до разтопяването на кашкавала. Поднася се топла, но не гореща.

     

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...