За сос Болонезе: зеленчуците се нарязват на ситно. Зехтина се загрява, слага се лука, запържва се до омекване, добавя се чесъна и моркова. Пържат се около 5 мин, като периодично се разбъркват и след това се прибавя и мляното месо (каймата). Разбърква се хубаво, добавят се нарязаните маслинки и се пържи още 10 мин, до полуготовност на месото.
Накрая се добавят млените домати и подправките, оставя се да клокне и се отстранява от котлона.
За сос Бешемел: в тенджерка разтопяваме маслото и прибавяме брашното, като запържваме закратко. Разбърква се и се добавя топлото прясно мляко, като се бърка енергично до сгъстяване и се внимава да не загори. Накрая трябва да се получи средногъст на консистенция сос.
Двата соса трябва да се разпределят, така че да стигнат за четири реда кори.
Дъното на правоъгълна тава се залива със сос бешемел (около два черпака, така че да покрие дъното).
Слага се ред кори, сипва се обилно от болонезе соса, толкова, колкото да ги покрие, и отгоре се полива пак с бешемел. Реди се втори ред кори, сос, полива се и бешемел и се поръсва с половината кашкавал (рендосан).
Прави се трети и четвърти ред по същия начин, без да се им се слага кашкавал, най-отгоре трябва да има много сос.
Не е необходимо корите да се попарват или варят преди това, слагат се така, напояват се от сосовете и това им е достатъчно.
Фурната предварително се загрява на 200 С, слага се тавата и се намаляват градусите до 180. Пече се 30-40 мин, изважда се тавата и отгоре лазанята се поръсва обилно с останалата половина кашкавал.
Запича се отново до разтопяването на кашкавала. Поднася се топла, но не гореща.