Няма дете, което да не обича бонбони тип маршмелоу. Става дума за онези донапренени бонбони, мекички, разноцветни и много апетитни.
Не може да сте гледали и някой американски филм, в който една сцена оказва лагерен огън, около който са се подредили бойскути, които пекат въпросните маршмелоу бонбони на огъня.
Изглежда много апетитно. Освен да ги печем на огън, донапренените бонбони са чудесни за декорация на сладкиши, да ги топнем в топъл шоколад или просто да си ги хапнем ей така директно от пликчето.
Но тяхната особена текстура ни кара да се съмняваме в качеството и стойността им като продукт.
Ако не сте фенове на глюкозо-фруктозния сироп, изкуствените оцветители и всякакви други подобрители на храната, то нека ви покажем как може да си направите вкусни бонбони маршмелоу у дома.
Време за приготвяне: 35 минути. Време на готовност: 4 часа и 35 минути. Брой бонбони: 12 големи бонбона.
снимка: wikipadia
Ето какво ни е необходимо като продукти:
½ чаша мед, сироп от агаве или кленов сироп
1 желатин
3 с.л. хладка вода
няколко лъжици царевично нишесте или какао (кокосово брашно или бадемово, инстантно кафе, печен кокос)
1 ч.л. екстракт от ванилия, бадем, мента, портокал или кафе, разтворен в малко вода по желание
Начин на приготвяне на бонбоните маршмелоу:
Сложете водата в средна тенджерка и разтворете желатина, за да се разтвори.
Покрийте с хартия за печене продълговата форма за кекс или използвайте силиконова форма.
Сипете подсладителя, който сте избрали, в разтворения желатин. Разбъркайте и оставете да заври. Не дръжте повече от 1 минута, след като заври.
Сложете екстракта и разбийте с миксер. Когато се разбие толкова, че вече да може да се бърка, веднага сложете сместа във формата.
Трябва да се работи бързо, тъй като става много лепкаво. Оставете маршмелоу сместа да се охлади за поне 4 часа.
След това поръсете плота с нишестето и извадете сместа с мокри ръце. Накъсайте парчета и ги оваляйте с малко нишесте или какао на прах.
Оставете ги настрана, за да се позасушат малко.
* Бонбоните маршмелоу имат много дълъг живот, ако успеете да ги опазите.
снимка: youtube