"За мен няма друг плод, който да е толкова вълнуващо сладък и ароматен... Предпочитам да изям един мангостан, отколкото огромен и топъл фъдж.
Факт, който казва достатъчно, имайки предвид, че съм едно голямо момче от Охайо." Реймънд Уолтър Епъл, журналист на The New York Times
Чували ли сте за екзотичния плод мангостан (Garcinia mangostana)? Той идва от вечнозелено дърво от Югоизточна Азия, където често го похапват.
Поради деликатността на плода обаче, той по-рядко се открива в други страни, но се продава под формата на сок или хранителна добавка, понякога дори като дерматологичен крем.
Досещате се, че хората в Азия стотици години са го използвали като лекарствено средство. А днес, през 21 век, плодът се изследва от модерните учени на Запада – заради многобройните му ползи за здравето.
Сред тях са антивъзпалителните му (и антиоксидантни, макар вече да сме писали, че науката все още не е много наясно с характеристиките на последните) свойства, силата му срещу заболявания като дезинтерия и треска, диария и кожни инфекции (псориазис, екзема и др.).
Не се заблуждавайте от името, мангостан няма нищо общо с манго. Вкусът му се описва като цитрусов с оттенък на праскова, или пък нещо средно между грозде и ябълка? Всеки човек, вкусил от плода, със сигурност открива нова нотка в сърцевината му.
Мангостан съдържа доста стабилно количество витамини и минерали, като витамини С, B1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), фосфор, калций и калий. За учените интерес представляват т.нар. ксантони – богати на хранителни вещества фитохимикали. Те се съдържат в неядивната кора на плода и са силни антиоксиданти, пет пъти по-мощни от тези, открити във витамини С и Е. Истинско предизвикателство за учените, мангостан съдържа 50 от общо 200 непознати ксантони.
Проучвания върху мангостана доказват колко широко приложение може да има плода заради наситеността си с ксантони. В лабораторна среда ксантоните блокират микробите и тяхното разпространение, антихистамините, ХИВ, помагат срещу развитието на възпалителните процеси, тумори и инфекции. Тези фактори превръщат азиатския плод в истински дар за силната имунна система.
Поради ограничения във вноса, мангостанът не се предлага в много страни. Ето защо плодовете на дървото се продават консервирани или замразени. Белите люспи на семето пък се продават изсушени.
Без дезинфекция, чиято цел е да убие азиатската плодова мушица, мангостанът е нелегален в Щатите от 2007 година насам.
Преди да узрее, обвивката на плода е влакнеста и твърда, а след това става мека и лесна за премахване. За да отворите мангостан, обвивката се разрязва с нож, след това плодчето се хваща с двете ръце и се отваря внимателно, докато кората се разцепи.
След това двете половини се разделят и плодът се изважда. Имайте предвид, че по време на обелването на зрелите плодове, те пускат пурпурен цвят, който може да оцвети ръцете.