Без да преувеличаваме, можем да кажем, че обичаме всякаква паста!
Всичките видове паста - спагети, талиатели, фусили, макарони, равиоли...
С всякакви сосове - със зеленчуци, с пилешко, с много сирена, а защо не и с риба?
Толкова е вкусна пастата сама по себе си, че сме готови да я хапваме и без сос!
По принцип пастата е от бързо приготвящите се ястия - на самата паста са й нужни около 10-тина минутки да се свари, а ако междувременно се приготви и соса за нея, след 15 минути можем да имаме вкусна топла паста, сервирана на масата.
Днес ще си поговорим за висшата класа сред пастата - пълнената паста или, както в действителност се наричат - равиолите.
Защо е трудно? Защото, ако при другата паста, плънката ни е извън пастата, то при равиолите трябва да напълним тези малки тестени "бухтички" с плънка.
И те, разбира се, не трябва да стават огромни. Не трябва да се разпадат. И плънката трябва да си остане вътре в тях.
Разбира се, можем да си купим полуготови равиоли и просто да ги сварим, но къде тук е удоволствието?
Та така де, ако искаме наистина вкусни равиоли, трябва да си ги приготвим вкъщи.
По принцип, за да се напълнят равиолите, тестото се разделя на две части, разточва се, от него се изрязват малки кръгчета, в половината се слага плънка, мажат се с яйце, захлупват се с останалите кръгчета, натискат се с вилица, за да не се разпаднат... Изобщо - "дълга и широка".
Ще ви предложим начин, с който да напълните равиолите, без да губите толкова много време.
Да, пак ще трябва да се приготвя тесто, пак ще трябва да се приготвя плънка, но лесният трик значително ще съкрати общото време за приготвяне на равиолите.
Но преди това, да видим нужните продукти за рецептата:
За тестото:
- 3 яйца
- 1 и 3/4 ч.ч. брашно
За плънката:
- 1 с.л. зехтин
- 1/2 праз - само бялата част, тънко нарязана
- 350 г сьомга без кожа, нарязана на малки кубчета
- 3 с.л. бяло вино
- 3 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 с.л. ситно нарязан магданоз
- 2 с.л. настърган пармезан
- 1 яйце
- сол и черен пипер
- 1 с.л. лимонови кори
От изброените дотук продукти ще станат около 40 равиоли. Половината от тях можете да замразите и да използвате друг път.
Сосът е за 20 бр равиоли, така че ако ще правите всичките 40, удвоете продуктите за соса.
За соса:
- 1 и 1/2 праз - тънко нарязан
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. масло
- сок от 1 лимон
- пресен лук за декорация
Започваме с тестото: Сложете брашното в тава и направете кладенче в него. В кладенчето чукнете яйцата, разбийте ги с вилица и малко по малко започнете да добавяте от брашното.
Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете още брашно. Тестото трябва да е достатъчно меко, но не и лепкаво, така че да залепва по пръстите ви.
След като го замесите, сложете в набрашнена торбичка да почива около 20 минути.
За плънката: В тиган загрейте олиото. Добавете праза и запържете, докато омекне. После добавете сьомгата и гответе около 5 минути. Сложете бялото вино и гответе, докато то се изпари.
Изчакайте да изстине. Добавете сьомгата и останалите продукти за соса в чопър и ги смелете.
Когато сте готови с плънката, започнете да разточвате тестото.
И тук е моментът на удобния трик! За да напълните равиолите, използвайте пластмасова форма за лед!
pinterest/theitaliandishblog.com
Разточете част от тестото в правоъгълна форма. Сложете върху формата за лед, напълнете дупките със сместа. Отгоре сложете още една кора тесто и минете с точилката.
Така ще отделите излишното тесто. После обърнете формата - така равиолите ще се отделят.
Ако тестото не се отдели, помогнете си с нож.
Използването на формата за лед спестява много време и е удобен и лесен начин за приготвяне на равиоли.
Може да използвате всякаква плънка. Ние просто ви предлагаме лесен начин, с който да ги напълните.
Когато сте напълнили равиолите, можете да ги сложите да се варят във вряща вода. Гответе около 3-4 минути. Ако равиолите са били замразени, гответе - 4-5 минути.
Трябва да започнете да варите равиолите, когато вече сте започнали да приготвяте соса, защото след като ги извадите от врящата вода, трябва да си сложите направо в соса.
За соса: Сложете маслото и зехтина. Когато загреят, добавете и праза. Запържете леко и добавете лимоновия сок. След това сложете и равиолите. Добавете сол и пипер на вкус.
pinterest/theitaliandishblog.com
Резултатът си заслужава! Равиолите със сигурност ще се харесат на семейството ви.