Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Направи си сам: Стафиди

по статията работи: | 09 ноември 2015 Прочитания: 1196
Лесно и в домашни условия
Направи си сам: Стафиди
Източник: Уикипедия

Стафидите са производен продукт от един от най-любимите ни есенни плодове - гроздето. 

 

Или иначе казано, стафидите представляват изсушено грозде.

 

Никак няма да е лошо да си изсушим малко в домашни условия.

 

Особено горещо ви го препоръчваме, ако имате асма в двора или градината си.

 

Защо е по-добре да си изсушим грозде вместо да си купим готови стафиди?

 

От една страна, цената разбира се. Цената на гроздето варира между 2 и 3 лв за килограм, а цената на изсушеното грозде - между 7 и 10 лв.

 

Говорили сме обаче, че в купените често се слагат допълнителни захари и глюкозни сиропи. Освен това се преработват със серен диоксид и сулфити, за да имат по-красив вид и по-наситен цвят.

 

Ако искате да избягате от тези вредни добавки, можете да си закупите био стафиди - там цената започва от 16 лв за килограм.

 

Е, струва ли си да дадем толкова пари за нещо, което можем да си направим вкъщи. И то особено ако си имаме "био" грозде, расло на нашата си лоза. 

 

Припомнете си различните начини за сушене на пресни плодове

 

Да си поговорим сега конкретно за стафидите. Полезни ли са, трудно ли се сушат, каква е хранителната им стойност...

 

Имаме за вас една страхотна новина. Стафидите са супер полезни - изобщо не преувеличаваме!

 

 35325

photl.com

 

Богати са на желязо, антиоксиданти, фитохимикали, калий, фибри и още много ценни за организма вещества. В резултат на това са изключително ценен помощник за здравето и вида на тялото - подмладяват кожата, заздравяват косата, намаляват нивата на лошия холестерол и още много, много ползи. 

 

И сега на въпроса - как да си ги приготвим? 

 

Трябва ви само грозде и 3 дни време. За да изсушите гроздето, е препоръчително да изберете метода на естественото изсушаване от слънцето, а не във фурната.

 

Изберете хубави, здрави чепки грозде. Ако има наранени зрънца, премахнете ги. Измийте добре цялата чепка, а после внимателно с ножица отделете зрънцата. 

 

Внимавайте да не засягате зрънцата. Ако ципата на гроздето се разкъса, то няма да може от него да се получи стафида. 

 

Измийте отново и подредете върху решетъчен поднос. Сложете подноса на пряка слънчева светлина. Оставете слънцето да си свърши работата - нужни са само 3 дни. 

 

Внимание! Бъдете много предпазливи, ако имате куче! Според някои гроздето и стафидите са токсични за кучетата. Защо - още не е доказано. Но дори и в малки количества гроздето може да причини бъбречна недостатъчност на кучето. Затова, ако сушите грозде вкъщи, сложете го на място, недостъпно за вашия домашен любимец. Вземете мерки, ако кучето ви почне да повръща - това е първият признак, че е погълнало стафиди и е застрашено.

Рейтинг: 4 / 5 , 340 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D