Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Нигерия

по статията работи: | 09 декември 2011 Прочитания: 3320
В Нигерия са събрани толкова различни култури, че е трудно да се определи само едно национално ястие
Нигерия
Източник: Flickr/José Oliveira

Въпреки че по-голямата част от ястията в Нигерия са традиционни, част от кухнята в страната е повлияна от страни като Португалия, Индия, Персия, Великобритания и държавите от Северна Африка.

 

Подобно на другите западноафрикански кухни и в нигерийската се използват множество подправки, билки, палмово или фъстъчено масло, за да се придаде по-дълбок вкус на сосовете и супите, които често се приготвят с много люти чушки.

 

Нигерийските празници са цветни и пищни и често са свързани със закуски, приготвени на скара или запържени в масло.

 

Нигерийската кухня е изключително разнообразна. Въпреки че е предана на лютия червен припер и чилито, които присъстват в почти всяка рецепта, повечето рецепти могат лесно да бъдат видоизменени, така че да задоволят всеки вкус.

 

В Нигерия са събрани толкова различни хора и култури, че е трудно да се определи само едно национално ястие. Всяка област има своя любима храна, която зависи най-вече от традициите, от вноса и от религията. Освен това местните храни зависят и от сезона. Така нареченият "гладен сезон" е точно преди дъждовете, започващи през март, докато "сезона на излишъка" е свързван преди всичко с прибирането на реколтата през октомври и ноември.

 

Тъй като Нигерия се намира в тропиците, на нейната територия расте голямо разнообразие от плодове, който са на разположение през цялата година. Сред най-консумираните са портокалите, пъпешите, мангото, бананите и ананасите.

 

Хората от северните райони са предимно мюсюлмани, чиито вярвания забраняват консумацията на свинско месо. Тяхната храна включва повече соя, сорго (вид зърно) и кафяв ориз. Мюсюлманите обичат да пият чай, както и да си правят кафе у дома.

 

Хората от източната част на Нигерия пък ядат повече тикви и африкански сладки картофи, които са важна част от нигерийската диета.

 

Голяма част от нигерийците стават рано, около 5 часа сутринта, след което изяждат само малка закуска, с която да започнат деня. Закуската обикновено се състои от ориз и манго или задушена соя. Dodo (пържени банани) е често срещано ястие. Както в Сенегал, така и в Нигерия остатъците от вечерята могат да се позлват за закуска.

 

Обядът започва около 11 ч. и се счита за най-важното ядене за деня. Той е съставен само от едно ястие. Повечето местни храни се приготвят на открито. В традиционния обяд често присъстват различни супи или яхнии, които обаче се ядат с ръце. В южните части на Нигерия местните хора приготвят предимно супа от палмови ядки и пикантната супа egusi, която се готви от месо, червени люти чушки и слени сушени скариди.

 

Едно от най-интересните местни храни е пудингът от боб moimoi, който се прави от обелени черни бобови зърна и пресен черен пипер.

 

От основните ястия най-често срещани са фъстъчената яхния, която може да се приготвя с пилешко или телешко месо, или с риба. За овкусяване се ползват различни листни зеленчуци.

 

Яхнията maafe се прави обикновено от агнешко, телешко или пилешко месо и включва варени домати и фъстъци или сос направен с фъстъци.


Обичана от нигерийците е и пастата fufu. Тя е гъста смес, приготвена от кипнати нишестени кореноплодни зеленчуци, които се смачкват, докато се постигне желаната консистенция.

 

В Нигерия има редица различни закуски, които местното население консумира през целия ден. Сред тях са пържените картофи, направени на чипс, варените фъстъци или сладкишите. Друга закуска за деня е kulikui, представляваща малки пържени топки от фъстъчена паста.


За десерт нигерийците обичат бисквитите chin chin, които приготвят от пшеница, брашно и яйца, оформяйки ги в най-различни форми и размери. Puff Puff пък е популярна нигерийска поничка. Сред десертите често могат да бъдат срещнати и кокосовите бонбони.


От традиционните нигерийски напитки силно впечатление правят палмовото вино и напитката kunu, която се приготва от просо, сорго или царевица.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...