Един от начините да се сдобиете с плодове и зеленчуци извън сезона е да ги купите замразени. И е много вероятно да не го правите особено често заради твърденията, че такива продукти имат много ниска хранителна стойност или че дори биха могли да бъдат вредни.
Благодарение на Кирил Русев от FitWell.bg ви представяме синтезирана информация по въпроса, но от научна гледна точка и без излишни спекулации.
Изводът, който прави той, е, че замразената продукция до голяма степен е сравнима по съдържание със свежите растения. „По съдържание“ идва да рече, че замразяването може да промени структурата и чисто вкусовите качества на плодовете и зеленчуците. Но дори и с тази уговорка трябва да отчетем, че модерните методи за шоково замразяване осигуряват образуването на много по-малки и равномерно разпределени ледени кристали, с което спомагат за запазването на структурната цялост и текстурата на растенията.
Истината е, че каквато и загуба на хранителни вещества да има при замразяването, тя се случва най-вече по време на бланширането (ако се използва) преди това, служещо да неутрализира естествените ензими в храните. Приключи ли този процес, по-нататъшната деградация на нутриенти е минимална.
Всъщност в голяма част от случаите свежите храни са изложени много по-дълго на въздействието на въздуха и светлината, които са едни от основните виновници за загубата на хранителни качества. Замразените продукти, от своя страна, често биват консервирани скоро след откъсването им, което ще рече, че дори и при обработката им да има някакво негативно влияние, то ще се компенсира от факта, че растението е съхранено във възможно най-пресен вид.
Разбира се, някои замразени плодове и зеленчуци съдържат добавки под формата на захар, сол и други, но тук на помощ идва способността ни да четем етикети. Встрани от това, при този тип обработка не се използват никакви адитиви и консерванти, тъй като минусовата температура е консервант сама по себе си.
В крайна сметка изследванията показват, че замразените плодове и зеленчуци са доста сходни откъм хранителни качества със свежите си събратя, но следва да имаме наум, че подобно сравнение понякога е много трудно, тъй то се прави между растения, които може да са с различен произход, да са отгледани при различни условия, да се транспортират и съхраняват по различен начин и т.н. Замразените храни наистина отстъпват на пресните по текстура и качество, но когато се налага набавяне на плодове и зеленчуци извън сезон с минимална загуба на хранителни качества, те са една чудесна алтернатива.