Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Няма драма със замразените плодове и зеленчуци

по статията работи: | 04 декември 2012 Прочитания: 1306
Не е нужно да подхождаме с прекомерни опасения
Няма драма със замразените плодове и зеленчуци
Източник: sxc.hu

Един от начините да се сдобиете с плодове и зеленчуци извън сезона е да ги купите замразени. И е много вероятно да не го правите особено често заради твърденията, че такива продукти имат много ниска хранителна стойност или че дори биха могли да бъдат вредни.

Благодарение на Кирил Русев от FitWell.bg ви представяме синтезирана информация по въпроса, но от научна гледна точка и без излишни спекулации.

Изводът, който прави той, е, че замразената продукция до голяма степен е сравнима по съдържание със свежите растения. „По съдържание“ идва да рече, че замразяването може да промени структурата и чисто вкусовите качества на плодовете и зеленчуците. Но дори и с тази уговорка трябва да отчетем, че модерните методи за шоково замразяване осигуряват образуването на много по-малки и равномерно разпределени ледени кристали, с което спомагат за запазването на структурната цялост и текстурата на растенията.

Истината е, че каквато и загуба на хранителни вещества да има при замразяването, тя се случва най-вече по време на бланширането (ако се използва) преди това, служещо да неутрализира естествените ензими в храните. Приключи ли този процес, по-нататъшната деградация на нутриенти е минимална.

Всъщност в голяма част от случаите свежите храни са изложени много по-дълго на въздействието на въздуха и светлината, които са едни от основните виновници за загубата на хранителни качества. Замразените продукти, от своя страна, често биват консервирани скоро след откъсването им, което ще рече, че дори и при обработката им да има някакво негативно влияние, то ще се компенсира от факта, че растението е съхранено във възможно най-пресен вид.

Разбира се, някои замразени плодове и зеленчуци съдържат добавки под формата на захар, сол и други, но тук на помощ идва способността ни да четем етикети. Встрани от това, при този тип обработка не се използват никакви адитиви и консерванти, тъй като минусовата температура е консервант сама по себе си.

В крайна сметка изследванията показват, че замразените плодове и зеленчуци са доста сходни откъм хранителни качества със свежите си събратя, но следва да имаме наум, че подобно сравнение понякога е много трудно, тъй то се прави между растения, които може да са с различен произход, да са отгледани при различни условия, да се транспортират и съхраняват по различен начин и т.н. Замразените храни наистина отстъпват на пресните по текстура и качество, но когато се налага набавяне на плодове и зеленчуци извън сезон с минимална загуба на хранителни качества, те са една чудесна алтернатива.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!