Обелваме патладжаните и ги нарязваме на кубчета, поръсваме ги със сол и ги заливаме с вода. След 10-15 минути ги отцеждаме много добре от водата и ги подсушаваме. Така няма да поемат много мазнина при пържене.
Слагаме пастата да се вари.
В същото време, в половината от зехтина, изпържваме патладжана, заедно с нарязани на едро скилидки чесън. Ако поемат мазнината, прибавяме още. Заливаме с доматения сок и оставяме да се извари. Поръсваме със сол и захар на вкус.
Изсипваме сварената паста при патладжана, заедно с малко от водата и оставяме около пет минути всичко да се готви, докато се смесят вкусовете и пастата се напои добре със соса.
Сервираме я гореща, като отгоре поръсваме с натрошено краве сирене, нарязани на парчета маслини, нарязан домат на кубчета за свеж вкус и поръсваме с останалия зехтин.