Водата с мазнината и солта се кипват, прибавя се брашното при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. Бърка се, докато сместа започне да се отлепя от дъното на съда.
Сваля се от огъня и се започва да се добавят яйцата едно по едно. След всяко бъркате, докато добре го поеме тестото, а то трябва да стане като мека глина или маджун.
По учебник би трябвало да се използва пош за оформянето на профитеролите, но може и да оформяте с намазнени ръце топки с големината на едър орех, т.е. както правите малки кюфтенца.
Нареждате ги в голяма тава, покрита с хартия за печене, на разтояние едно от друго, защото се надуват при печенето. Пекат се в загрята и силна фурна, като първите 10 мин въобще не отваряте вратата, а след това само колкото да надникнете. Пекат се, докато се надуят и напукат.
Не ги изваждате веднага от фурната, като я изключите ги оставяте да постоят вътре на отворена врата. Пълните студени профитероли със студен крем, какъвто и да е той.
В случая ви предлагам крем с нишесте, който приготвяте, като завирате 700 мл прясно мляко, заедно със захарта. В останалите 300 мл разтваряте нишестето и го наливате при непрекъснато бъркане в къкрещото мляко, ароматизирате с ванилия и пожелание няколко капки амарето.