Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Профитероли

12
Профитероли
Източник: Petya Keranova
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Националност:италианска кухня
Кулинар:
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Водата с мазнината и солта се кипват, прибавя се брашното при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. Бърка се, докато сместа започне да се отлепя от дъното на съда.

  • 2

    Сваля се от огъня и се започва да се добавят яйцата едно по едно. След всяко бъркате, докато добре го поеме тестото, а то трябва да стане като мека глина или маджун.

  • 3

    По учебник би трябвало да се използва пош за оформянето на профитеролите, но може и да оформяте с намазнени ръце топки с големината на едър орех, т.е. както правите малки кюфтенца. 

  • 4

    Нареждате ги в голяма тава, покрита с хартия за печене, на разтояние едно от друго, защото се надуват при печенето. Пекат се в загрята и силна фурна, като първите 10 мин въобще не отваряте вратата, а след това само колкото да надникнете. Пекат се, докато се надуят и напукат.

  • 5

    Не ги изваждате веднага от фурната, като я изключите ги оставяте да постоят вътре на отворена врата. Пълните студени профитероли със студен крем, какъвто и да е той. 

  • 6

    В случая ви предлагам крем с нишесте, който приготвяте, като завирате 700 мл прясно мляко, заедно със захарта. В останалите 300 мл разтваряте нишестето и го наливате при непрекъснато бъркане в къкрещото мляко, ароматизирате с ванилия и пожелание няколко капки амарето.

продукти
1 щипкасол
250 млвода
125 млолио
6 бр.яйца
10 с.л.захар
5 с.л.нишесте
1 пак.ванилия
Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
Petya Keranova
25.06.2013 | 17:00
Отговор на коментар #9 от Violeta:
За "антре" съм ги правила със солен пълнеж, сос коктейл със сьомга. Става страхотно.
11
Ekaterina Tsoneva
23.04.2013 | 15:30
много сладко изглеждат
10
Anna Vasileva
23.04.2013 | 14:57
интересна рецепта :)
9
Violeta
17.04.2013 | 12:58
Мисля да ги направя солени.
8
Violeta
17.04.2013 | 12:56
Изглеждат супер вкусни!
7
Muriel Favre
07.04.2013 | 09:50
Профитероли, със или без шоколад, мини еклерчета по френски със или без фамозната карамелова паяжина, тези малки вкусни пълнени "зелчета" си остават невероятен десерт, познат в различни варианти в цял свят.
6
Rumianka Atanasova
04.04.2013 | 15:18
исках да кажа,че сте записали само рецепта за мини еклерите,а продължението,за да стане профитерол е,че се приготвя шоколадов крем и се заливат еклерите с крема-та това е ПРОФИТЕРОЛА!
5
Rumianka Atanasova
04.04.2013 | 14:55
и след като се напълнят се прибавят в шоколадов крем
4
Petya Keranova
27.03.2013 | 16:15
Отговор на коментар #3 от Виолета Василева:
Да, това са си мини еклерчета.
3
така правим еклери тук в България, а в Италия може би се наричат така :)
2
Petya Keranova
26.03.2013 | 11:11
Отговор на коментар #1 от pepi damjnova:
Дълги години гледах на "хората,които умеят да правят парено тесто",като на членове на някакво тайно братство и копнеех да се присъединя към тях,но все не ми достигаше време и смелост.Е,дойде този момент и аз да пристъпя към този ритуал.И знаете ли, само изглежда сложно.
1
pepi damjnova
26.03.2013 | 10:00
Тази рецепта ми хареса, въпреки, че ми изглежда сложно приготвянето.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D