Ряпата е чудесно кореноплодно растение, идеално за есенно-зимния сезон поради многобройните му полезни качества и приятен, пикантен вкус.
Raphanus sativum идва от Китай и принадлежи към семейство Кръстоцветни. Ядивната част на ряпата е именно коренът, който от хилядолетия се използва в медицината заради пречистващите си и успокоителни свойства.
Общо описание
Ряпата идва в различни форми, цветове и размери, в зависимост от вида й. Може да бъде обла или продълговата, а багрите й варират от наситено червени до бели. Разбира се, да не пропуснем видът, който се характеризира с червен цвят и бели резки.
Хрупкавостта и свежестта й я правят идеална в приготвянето на салати. И ако през пролетта се наслаждаваме най-вече на малките репички, комбинирани със свежа маруля, то есенно-зимния период е много подходящ за бялата, продълговата ряпа.
Бялата ряпа и нейните предимства
Преди да обърнем внимание на кулинарното й приложение под формата на рецепти, ще наблегнем на здравословните й ползи:
Богата е на витамин С: 100 грама бяла ряпа предоставя 34% от необходимата дневна доза витамин С. Любопитно е, че листата на ряпата съдържат повече от витамина, отколкото корена;
Има антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие. Всъщност, май всички кореноплодни зеленчуци с подобен вкус имат;
Сокът от ряпа е богат на ензими и е отличен помощник на храносмилателната система. Счита се, че е подходящ при респираторни проблеми, тъй като "разтваря" храчките. Подходящ е при бронхит и грип;
Ряпата помага и на бъбреците да изхвърлят излишната вода. Естествен диуретик е;
В Азия вятват, че ряпата помага на тялото да изгаря мазнините, въпреки че това не е научно доказано. Достатъчно е да знаем обаче, че ряпата е богата на витамини и минерали.
В кулинарията
В японската кухня бялата ряпа участва активно в много и разнообразни рецепти. Често се използва в приготвянето на различни туршии, както и като добавка към сосове (например ponzu) и сокове. Кълновете от ряпа пък се включват към салати и сашими. В Япония листата на растението често се хапват като зеленолистен зеленчук. Те са част от японския Фестивал на седемте подправки, който се нарича suzushiro.
В китайската кухня участва в приготвянето намного традиционни ястия, като chai tow kway.
В корейската кухня пък се използва в супи - kkakdugi, и muguk, както и в кимчи.
В България ряпата присъства активно на зимната трапеза – под формата на салата, например. Класически пример тук е салатата от ряпа и моркови. Можете да я комбинирате с други зеленчуци, както е приготвена салатата зеленчукова бомба.
Ако пък искате да впечатлите гостите си с по-нетрадиционна салата, припомняме ви предложението на Петя Керанова от конкурса "Българска национална кухня", именно вертикална салата.
Пълнената пикантна тиква пък е чудесно топло предложение.