Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тайните на сос Уорчестър

по статията работи: | 06 март 2014 Прочитания: 10009
Да се запознаем с историята и съставките на ароматния сос
Тайните на сос Уорчестър
Източник: www.allposters.com

Невероятно е колко много вкусове и аромати могат да бъдат събрани в една малка бутилка, в каквато можете да откриете сос Уорчестър (оригинално наименование - Worcestershire Sauce).

 

Широкото му кулинарно приложение (прибавя се дори към алкохолни коктейли) провокира нашия интерес и решихме да проследим неговата история.

 

Кратка историческа справка

 

Знаете ли коя е основната съставка в сос Уорчестър? Аншоа! Приготвянето на сос на основата на рибен продукт не е от вчера. Всъщност първият познат рибен сос се използвал още в гръко-римската кухня и се наричал гарум.

 

Иначе, употребата на ферментирали сосове с основен продукт аншоа на територията на Европа се е случвало още през 17 век. Първата марка, която усеща комерсиалната мощ на този сос, е Lea & Perrins. До ден днешен именно тази компания е основният производител на сос Уорчестър в световен мащаб.

 

Не е ясно точно откъде Lea & Perrins черпят вдъхновение за своята рецепта.


Оригиналният етикет на соса твърдял, че рецептата принадлежи на английския лорд Маркъс Сандис, бивш губернатор на Бенгал. Той открива рецептата, благодарение на East India Company, през 30-те години на 19 век. Според други източници, такъв лорд въобще не е съществувал.

 

Въпросният изфабрикуван благородник Маркъс Сандис вероятно е Артър Мойсей Уилям Сандис (1792-1860) от Устър (Worcester), който, по времето на гореспоменатата легенда, бил член на Камарата на общините на парламента на Обединеното кралство.

 

Масово производство

 

Когато рецептата е осъществена за първи път в аптеката на Джон Уийли Лий и Уилям Хенри Перис, крайният продукт е толкова силен, че го счели за неядивен, а варелът, в който е забъркан, се озовава в мазето. Няколко години по-късно, химиците откриват, че сосът е ферментирал и е придобил доста по-поносим вкус. През 1838 година на пазара се появяват първите бутилки, носещи етикета "Lea & Perrins Worcestershire sauce".

 

До ден днешен, компанията произвежда както готов за употреба сос за Великобритания, така и концентрат, който се изнася и бутилира на място.

 

През 1930 година, компанията е закупена от HP Foods, която по-късно е придобита от Imperial Tobacco Company. Вследствие, HP Foods е закупена от Danone през 1988, а през 2005 – от Heinz.

 

Съставки

 

Традиционният сос Уорчестър, продаван в Обединото кралство, съдържа малцов оцет, спиртен оцет, меласа, захар, сол, аншоа, екстракт от тамаринд, лук, чесън, подправки и овкусители. В списъка на последните присъстват карамфил, соев сос, лимони, кисели краставички и чушки.

 

А сега ви предлагаме да си приготвите ето тези великолепни пилешки бутчета със сос Уорчестър.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...