Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Храните за най-бързо отслабване

по статията работи: | 05 април 2014 Прочитания: 5398
Храни, които горят мазнини
Храните за най-бързо отслабване
Източник: Thinkstock/Guliver

Представяме ви списък с храните, помагащи за бързо отслабване, които вие така или иначе си купувате редовно от магазина. За някои от тях може и да знаете, други обаче ще ви изненадат. Общото при всички тях е способността им да горят мазнините.

1. Протеин

Този макронутриент помага за здрава кожа, коса, нокти, кости и мускули. Помага много и при смъкване на килограми, според проучване от 2005 на Arizona State University. Протеинът повишава ситостта и горенето на калории след ядене. С други думи, яденето на богати на протеини храни, за разлика от тези с въглехидрати, води до по-голямо удовлетворение (ситост), по-малко глад и повече изгорени мазнини. Предишни изследвания също са установили, че хората, следващи високо протеинови диети, обикновено намаляват приема на храна средно с 10 процента (около 200 калории).

2. Витамин С

Може би сте чували, че C помага за отблъскване на настинките, но едва ли сте наясно с репутацията на витамина като помощно средство за отслабване. Изследванията показват, че телата на хора, които страдат от недостиг на витамин C, са по-склонни да трупат мазнини. През 2008 г. учени от Квебек преразглеждат купчина от изследвания, за да намерят това, което те наричат "неподозирани детерминанти на затлъстяване".

Те заключават, че намалeният прием на определени микроелементи може да се причисли към досега известните фактори, водещи към наднормено тегло. Те определят недостига на витамин C, цинк, магнезий и витамин Е като основни рискови фактори за затлъстяването.

3. Мед

Този естествен подсладител е следващата звезда в борбата с излишните килограми. Проучванията с животни дават обещаващи резултати при стопяването на телесни мазнини. Известно е, че медът има антибактериално, антивирусно и противогъбично действие. Медът като цяло се гордее с широк набор от ползи за здравето. Той може да подобри контрола на кръвната захар и имунитета, освен това е ефективен за потискане на кашлицата.

4. Какао

Това ще бъде перфектното извинение за набутване на няколко блокчета шоколад в менюто ви. Какаото съдържа повече фенолни антиоксиданти, отколкото повечето храни. Д-р Дейвид Катц от Yale-Griffin Prevention Research Center казва: "Какаото защитава нервните окончания от възпаления, предпазват кожата от оксидиране и от UV лъчите и има благотворен ефект върху ситостта, когнитивната функция и настроението".

5. Оцет

Изненадахте ли се? Оцетът, с който подправяте салата си, също помага на чувството за ситост. Изследванията показват, че оцетът може да намали гликемичния ефект на храните (което означава, че кръвната захар няма да скочи). Освен това ситостта, която предизвиква, намалява приема на храна. Оцетът също така може да предотврати натрупването на мазнини в тялото. Според проучване от 2009 г., проведено от японски изследователи, мишките на "оцетна" диета натрупани по-малко телесни мазнини в рамките на 6 седмици.

6. Фибри

Учените и диетолозите са единодушни, че приемът на фибри води до отслабване. Препоръчваната диета на "салата" всъщност съдържа голямо количество влакнести зеленчуци, които гарантират ситост. Сами по себе си, фибрите не изгарят мазнини. Те по-скоро контролират апетита. И оставят поле за действие на другите храни за топене на килограми.

 

Очаквайте втора част!

Рейтинг: 4 / 5 , 204 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!