Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бисквитена торта с маскарпоне

9
Бисквитена торта с маскарпоне
Източник: Vaklina Alexieva
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Сезон:пролет
Кулинар:
Рейтинг: 3.8
(базиран на 5 отзива)
време
40 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    В ринг за торта подреждаме плътен слой бисквити. За да се напаснат в кръглата форма, доста от тях са натрошени на по-дребни парчета. Това не е важно. Гледайте да ги подредите възможно най-плътно отдолу, за да имате равномерна основа.

  • 2

    За крема: разбийте маскарпонето с малко пудра захар до хомогенност и към него прибавете заквасената сметана. Не разбивайте дълго, защото заквасената сметана има свойството да се втечнява, убийте ме, не знам защо :) Към тази смес добавете семенцата на една ванилова шушулка. Моят съвет е да не пренебрегвате ваниловите шушулки. Те нямат заместител - нито ванилията на прах, нито есенцията могат да дадат този аромат, който сме свикнали да наричаме "бурбон ванилия". Чистият ванилов екстракт е добро решение за заместване. Можете да видите семенцата в самия крем на снимката.

  • 3

    Отделно кипнете гъст захарен сироп и започнете да го доливате към жълтъците, като едновременно с това разбивате с миксера на висока скорост. Разбивайте така в продължение на около 10 минути или докато сместа побелее и се сгъсти. Към сиропа, докато вреше, аз добавих и обвивката на ваниловата шушулка, да падне всичко, което е останало вътре :)

  • 4

    Внимателно смесете маскарпонето, сметаната и жълтъците, докато всичко стане еднородно. Прибавете разтворения желатин. Не го пропускайте - от соса, плодовете, особено, когато има и замразени, от влагата на крема, тортата много омеква. Ако не сложите, рискувате да я гоните изпод ринга по целия хладилник. И без това при рязане парчетата едва се държат, нямам идея какво ще стане без него :)

  • 5

    Ох, докъде стигнах? Много говоря, в случая пиша, и забравям. Връщам се назад...Чета... Ах, да! Пригответе сос. За целта в блендер сложете тръстиковата захар, ягодите и ментата и разбийте. Отначало внимателно, след това - на високи обороти, докато всичко придобие червеникаво-кафеникав оттенък. Говоря за соса, не за стените в кухнята и вашите дрехи :)

  • 6

    Сглобяване: Върху първия слой бисквити сложете 1/3 от крема. Нарежете на парченца ягодите и разпръснете отгоре. Сложете също и малко боровинки - една шепа е достатъчна. Няма да ви арестуват, ако сложите и повече :) Отгоре залейте с малко от току-що приготвения сос - 2-3 супени лъжици. Подредете слой бисквити, залейте ги с малко сос, сложете още 1/3 от крема, пак малко ягоди на парченца, малко боровинки. Сложете трети пласт бисквити. Разстелете останалия крем и небрежно отрупайте с плодовете. Накрая залейте с останалия сос и оставете в хладилника за една нощ.

Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
Silviq Milenova
18.05.2013 | 13:45
Голям спор се е разразил под една рецепта, губи цялото си очарование,хора въздържайте се.
8
Кристи
09.04.2013 | 20:40
Хубава е рецептата :) ама все ще се намери някой, който да оплюе нещо или да каже как ще стане по-добре. Под моята мусака имаше подобни - "Ама аз не я правя така, защото иначе мусаката става по-изискана." колко пък да е изискана една мусака...Та просто, ако не ви харесва рецептата не я правете...ама то в случая на мен ми изглежда, че не е от нехаресване, а от неразбиране...Абе, както и да е...рецептата ми хареса, ще я пробвам някой път...
7
Vaklina Alexieva
20.03.2013 | 19:33
Отговор на коментар #5 от Ваня Йочева:
Ваня, аз съм използвала бисквити Закуска именно, но нямаше начин да се опише точно в рецептата, тъй като могат да се добавят само предварително зададени от системата продукти. Аз не се обиждам лесно, става ми неприятно да ме класифицират в такива категории като - само снимка и нищо повече, след като добре знам, че започнах да обръщам внимание на снимките едва след като блога ми започна да се чете от много хора и реших, че презентацията трябва да отговаря на някакви очаквания. Публикувах рецептата тук не толкова заради конкурса или заради харесванията, колкото просто защото наистина се получи много добра комбинация. Благодаря ви!
6
Ваня Йочева
20.03.2013 | 17:58
Отговор на коментар #5 от Ваня Йочева:
Станаааа, тъпото си е тъпо, то трябвало отгоре да се маркира звездичката!
5
Ваня Йочева
20.03.2013 | 17:52
Изключително оригинален стил на излагане на рецептата. Нищо не е сложно, може би така изглежда от жълтъците с горещ захарен сироп, ама то е за повече безопасност. Ако сте сигурни в яйцата, може да прескочите тази операция. Виждам, че авторката малко се е обидила, когато я съветват, но аз нося на обиди, затова бих предложила бисквитите да са "Закуска", по-плътни са и не биха се разпадали толкова лесно, или поне първият пласт, който поема всичката влага. Не зная как да гласувам да Ви се появи звездичка, защото не съм регистрирана в Кулинар, а от ФБ пиша, но натиснах Лайк, дано да е от полза за победата Ви!
4
Анелия Терзиева
20.03.2013 | 17:23
Няма какво да се разпадне тук , а рецептата е представена много оригинално и интересно според мен!
3
Vaklina Alexieva
20.03.2013 | 15:42
Привет, мисля, че вие предлагате съвсем различна рецепта, която спокойно можете да снимате и да сложите в същия сайт. И бих казала, че нито се разпаднаха, нито нищо подобно. Да, трудно се режеше, но целта е да е сочна. И не разбирам защо да не се предложи "сложно кремче"? И кое по-точно му е сложното? Всеки има право да предложи рецепта, а който се чувства уверен или го е впечатлила - да я приготви. Ако всички разсъждаваха в мерки "сложност", сладкарството ни щеше да е ограничено все още до крем нишесте и скалички. Благодаря ви, че споделихте мнение, но не разбирам защо трябваше да ми се оплюе тортата? Като не ви харесва и ви е сложна, просто подминете...
2
Вкусни продукти, но сложно измислено и още по-сложно "сглобено"/цитат/. Тези бисквити, които се ползват за основа, разпадането им е задължително, дори не желатин и цимент да сложиш, пак ще се разпадне. А сложното кремче - няма да коментирам. Визия има тортата, но само толкова. Вместо бисквити ползвайте кръгли блатове за торта, шоколадови по-добре, крема забъркайте от заквасена сметана - 1 голяма кофичка и обезсолена извара /не пуска вода/също около 250-300гр. + захар- 1чаена чаша + какао /ако искате крема да е шоколадов/ или нес кафе, става много вкусно, крема е красиво оцветен и остава по-светъл.Разбивате с пасатор /задължително/, за да се разбие хубаво изварата и да няма бучици. Крема става фин и гъст. Редите блат, намазвате, по желание първо с конфитюр с малко ром, после намазвате крема, редите пресни плодове по ваш вкус и така втори блат, пак намазвате и поставяте плодове и накрая третия блат, намазвате с крем, слагате плодове и щипка въображение и слагате в хладилик за около час. Да Ви е сладко.
1
vanj ivanova
19.03.2013 | 13:22
Нещо сложна ми се видя на мен за приготвяне тази торта.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!