Накиснатият най-малко за три часа боб го изплаквам, заливам го със студена вода и го слагам на огъня да кипне.
Щом кипне, му прибавям хлебна сода, оставям 5 минути да поври, махам от огъня и го прецеждам през гевгир. Измивам боба хубаво с вода и го изсипвам в гювеча.
Към него прибавям изчистените главички лук, така, както са цели, или нарязаната глава лук. Следват обелените и нарязани скилидки чесън, моркова, пиперката и доматите, всички нарязани всички на кубчета. Слагам и червения и черния пипер, солта, брашното, джоджена и мащерката.
Разбърквам всички продукти добре, прибавям олиото и заливам с вода, два-три пръста над боба.
Най-отгоре поставям клонките джоджен и затварям с капака.
Поставям гювеча в студената фурна и чак тогава я включвам на 50 С.
Обикновено го слагам във фурната към полунощ и до сутринта той се е сготвил сам ,а в кухнята се носи аромат на вкусен български боб в гювеч - класика в жанра!