Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Коледа. Коледни песни, картички, пожелания

по статията работи: | 25 декември Прочитания: 8552 2
За Коледа винаги може да се разкаже още нещо!
Коледа. Коледни песни, картички, пожелания
Източник: Photl

Празникът Коледа е толкова всеобятен, че на тази тема винаги има какво още да се разкаже. Ето защо ще продължим да ви разказваме любопитни факти около Коледа... До нейното настъпване, което очакваме с нетърпение!


Произход на името Коледа

 

Други наименования за Коледа са Божик и Божич (Božić в Сърбия, Хърватия). В България се срещат и други, стари имена на Коледа – корчун, крачол, крачун.

 

Някои от тези наименования са "присвоени" от съседните народи, тъй като в миналото Българската държава била най-силната и най-влиятелната. До ден днешен Коледа в Румъния се нарича Crăciun, а в Унгария – Кarácsonyi.

 

В България името "Коледа" може да се свърже и с глагола "коля", по съвем очевидни причини.

 

Официалната версия за името на празника се свързва с римското "calende”. Така римляните означавали първия ден на всеки месец. Calende в българския език се превърнало в Коледа.

 

В англоезичните страни наименованието Christmas идва от староанглийското Crīstesmæsse. За първи тази дума е записана през 1038 година.

 

Писмени източници от 1131 година показват трансформацията на Crīstesmæsse в Cristes-messe. Първата част на името се свързва с гръцкото Khrīstos, а втората – с латинското missa, което означава евхаристия.

 

Коледни песни

 

Първите коледни химни за християни се появяват в Рим през 4 век. Песнопения на латински, като Veni redemptor gentium, са доказателство за строгата теологична доктрина, която властвала в онези времена.

 

През 13 век във Франция, Германия и Италия, под влиянието на Франциск от Асизи, постепенно започва да се развива традицията за коледни песни на съответните езици. Коледни песни на английски за първи път се появяват в произведенията на поета Джон Оудлей (John Awdlay), който бил свещеник в абатство Хоумънд.

 

В старите български коледни песни често срещан мотив е слънцето, което от езически времена е централна митологична фигура. Брачното изпитание е друг разпространен мотив в народното творчество. В тези песни младоженците често се надпреварват със слънцето, което е персонифицирано, и това е тяхното изпитание. Целта за момъка е да се докаже своята зрялост, а за момата – своята сръчност, красота и здраве.

 

Детски коледни песни

 

Най-вярната аудитория на Коледа е именно детската. Идеален начин да се събуди коледно настроение или да се провокира чиста любов към празника е написването на коледна песничка за деца. Една от най-известните и вечни български детски песни за Коледа е " С червените ботушки". Нека си я припомним:

 

 

С червените ботушки

 

потропва Дядо Мраз.

 

Дечица веселушки,

 

шейната спря пред вас!

 

Подаръци ще има

 

за всички от сърце.

 

За Новата година

 

да люшнем ний хорце.

 

Във коша погледнете

 

какво ли няма там!

 

Палячовци, мечета,

 

маймунки, барабан…

 

За Елка нося книга,

 

за Спас - акордеон,

 

а петльо кукурига:

 

- Пък аз съм за Антон!

 

Автор на текста е кюстендилската поетеса Веса Паспалеева. Просто от любопитство ви споменаваме, че първото й стихотворение е "В джобчето ми дрънкат", което продължава да бъде любим и широко експлоатиран стих за малки и големи.

 

Не знаем дали сте забелязали, но напоследък се появяват обновени текстови версии на "С червените ботушки", в които Дядо Мраз е заменен с Дядо Коледа. Въпреки очевидните причини, поради които наименованието е промено, мислим, че оригиналът си е оригинал!

 

Първата коледна картичка в света


18385

Така е изглеждала първата коледна картичка. Източник: Wikipedia

 

Първата коледна картичка е родом от Лондон. Рождената й дата е 1 май 1843 година. Направена е от Сър Хенри Кол – изобретателят, който е автор на много иновации в Англия в този период.

 

Благодарение на него, днес си изпращаме поздравителни картички по пощата – електронната или "триизмерната". Илюстратор на първата в света коледна картичка е Джон Калкот Хорсли. Върху нея е пренесен коледният семеен уют, а текстът гласи познатото до ден днешен "Весела Коледа и Честита Нова Година".

 

Подаръци за Коледа

 

Традиционно на този празник се оставят подаръци под елхата с бележка с име, да не стават грешки и присвояване на чужди подаръци! Подаръците се оставят от Дядо Коледа, който влиза в дома, от покрива, през комина, и ги оставя през нощта, докато всички спят.

 

Само послушните деца получават коледни подаръци. Неслучайно ви ги припомняме тези факти. Макар и вече да не вярваме в Дядо Коледа, ако не сме слушали близките и приятелите си и сме били егоистични и егоцентрични през изминалата година, няма да получим и подарък от тях!

 

Толкова просто и логично е, с или без Дядо Коледа. Придържайте се към доброто поведение, особено ако сте си пожелали някоя съвсем нова и скъпа джаджа, като айфон, айпад или xbox!

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Майстор - готвач
21.11.2013 | 16:46
Страхотна статия :)
1
Desislava Stoyanova
21.11.2013 | 13:05
Не получавам подаръци за коледа, пораснах вече, в наши дни подаръци получават само малките деца, останалото е лукс,който не мога да си позволя.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D