Ако и вие сте от тези хора, които не обичат да купуват от магазина зеленчуци, на които не им е сега сезонът, то ето една малка хитринка. Научих я преди много години от майка си, а тя кой знае откъде я е научила.
Но всяка зима в кухнята си можете да имате пресен лук, който сте си отгледали съвсем сами, при това без да са ви необходими саксии, пръст или препарати срещу паразити.
Нужни са ви: глава стар лук, празна пластмасова бутилка, остра ножица.
Как се прави: Изрязвате пластмасовата бутилка малко под гърлото, така че да получите две части - нещо като фуния (горната част) и дъното на бутилката. Сега обърнете горната част на бутилката така, сякаш е фуния, и я поставете върху долната част.
Напълнете с вода до обърнатото гърло и поставете отгоре глава стар лук (може червен). В началото е важно мустачките му да достигат водата. Само след няколко дни ще видите как мустачките са пораснали значително, а от горната част на лука са поникнали зелени листа.
След като веднъж оберете листата, сложете нова глава. А ако не ви е естетично да имате нарязани пластмасови бутилки на прозореца в кухнята, включете въображението си и ги украсете с панделки, пачуърк, цветна опаковъчна хартия.