Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Перфектната вечер(я)

по статията работи: | 26 ноември 2012 Прочитания: 3706 4
Или как да впечатлите гостите си
Перфектната вечер(я)
Източник: Photl

Всеки мечтае за нея, но колко души наистина са я изпитали? Перфектната вечер, която да донесе удоволствие на всички сетива. Нейните компоненти започват от масата и се пренасят в цялостната атмосфера на помещението. Колкото важни са ястията, толкова важна е придружаващата свещения ритуал музика.

 

Независимо дали е романтична вечеря за двама или приятелска сбирка, зимният сезон повелява присъствието на качествено вино към гозбите. Ето защо, като първа важна стъпка (след съставянето на основното меню, разбира се), определяме избора на винения лист. А това, повярвайте ни, не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Многобройните сортове и производители никак не улесняват. Е, все пак ценовата рамка, която нормалният работещ човек си „слага“, ограничава селекцията.

 

Когато купувате вино, по възможност го правете от специализирани магазини. Шансът продавачът да е истински познавач е доста по-голям, отколкото в хранителния супермаркет зад ъгъла. А хубавото вино изисква познаване. Освен това, в енотеките имате уникалната възможност да дегустирате. Ако насреща ви стои такъв специалист, дори може да споделите своите планове и да получите доста адекватни винени предложения към ястието (изпитано).

 

Разбира се, и Google може да отговори на въпросите ви, но пък не може да ви говори с любов и страст за най-добрите български сортове.

 

Според някои енолози, от белите сортове най-непретенциозно е Пино Гри (Pinot Gris), което би си „допаднало“ с широк диапазон от ястия. Плодов и ароматен червен сорт пък е Каберне Фран (Cabernet Franc), който доста често се примесва (или както си е терминът - купажира) с Мерло или Каберне Совиньон. Каквото и вино да изберете, уверете се, че ще го сервирате в точната за него чаша. Иначе смисълът се губи.

 

Всъщност за хубавото вино далеч не е най-важна цената. Най-скъпата бутилка не означава непременно и най-добрата. Убедени сме, че ако в две чаши ви предложат едно много скъпо и едно по-достъпно, и двете ще получат равен шанс. На каквото и да се спрете, фактът, че сте отделили време и мисъл, ще бъде високо оценен от вашия/те гост/и.

 

А знаете ли какво много си върви с хубавото вино? Тихата, елегантна музика, която не пречи на разговора, дори напротив. Сред нашите лични фаворити (отново изпитани) са Nouvelle Vague с ''Couleurs sur Paris'' и Koop с ''Island Blues'', както и най-разнообразни VA джаз колекции. Всъщност много често и добрите, тематични онлайн радио станции вършат перфектна работа.


 

Относно подредбата на масата – зависи какво сервирате. А това, което сервирате, също трябва да бъде старателно аранжирано. Ако вечерята е формална (примерно запознанство на половинката със семейството), следвайте плътно етикета. Ако е за приятели, може да експериментирате с наличните ви вещи. Винаги оставяйте място за свещ(ник) и съчетавайте цветово акцентите. Галерията ще ви даде няколко красиви идеи.

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Danaq Mihaylova
27.11.2012 | 09:56
Отговор на коментар #1 от кати:
Много доби предложения за сервиране на вечеря.
3
Danaq Mihaylova
27.11.2012 | 09:56
Перфектната вечеря за мен е със перфектна компания и перфектни ястия .
2
zvetanka ivanova
27.11.2012 | 09:56
Наистина празнично подредени маси.
1
кати
26.11.2012 | 18:01
Добра галерия:)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!