Нарязва се празът на ситно и се запържва в олиото. След това се прибавя ориза и се пържи докато стане прозрачен.
Прибавят се подправките, налива се 1 чаша вода и се оставя на слаб огън да попие водата.
Отделят се листата от зелката, ако са големи се разрязват по средата и се маха дебелата част на листа.
В края на листа се слага от ориза 1 супена лъжица. Върху ориза се слага една слива, изчистена от костилката /продават се и изчистени/.
Завиват се хубаво сърмите, като първо се загръщат двата странични края и след това се навиват.
Нареждат се в тенджера, още по-добре в глинено гърне, заливат се със зелев сок, ако не е много солен, или с вода, колкото да ги покрие.
Слага се чиния да ги натисне и след като заврат, се оставят на слаб огън, докато омекне зелето. Хубаво е да се консумират студени, така че може да се приготвят от предния ден.