Всички обичаме да похапваме месо. В тази единствена дума обаче се крият много кулинарни тайни и трикове.
Ето защо ще ви разкажа за различните видове месо и неговата разнообразна употреба в кухнята.
Свинско месо
Крачетата на прасенцето се използват за варене, например в супа, и за пача.
Джоланът - за готвене (т.е. различните видове термична обработка) със зеле, боб. Консумира се печен.
Бутът - за печене, за задушено, за направата на кайма.
Плешката пък е подходяща за руло, по принцип за печене, готвене, кайма.
Котлетите- за скара, за пържене на тиган. Могат и да се изпекат.
Бон филето е най-нежното месо от прасето, подходящо за скара, за тиган, за шницели.
Телешко месо
Джоланът е най-вкусен сварен. За готвените ястия се нарязва на шайби.
Бутът е вкусен задушен, както и сготвен. Става за кайма.
Плешка - за готвене, за руло. Може да се изпече цяло парче.
Бон-филето е идеално за шницели, стек.
Ребрата са най-вкусни печени.
Агнешко месо
Бутът става за печене, готвене и кайма. Плешката - за печене.
Котлетите пък са за скара
Вратът е подходящ за супа.
Пилешко месо
Цялото пиле можете да го изпечете или сварите.
Бутчетата стават за печене, варене и готвене.
Крилцата може да сготвите по най-различни начини. Да ги запечете или запържите.
Бялото месо е подходящо за бърза обработка. Може да бъде панирано, сготвено със сос.
Бон-филето е месото, което е най-крехко и се приготвя най-бързо. Става за бързо готвене, паниране.