Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Със или без съдомиялна машина?

по статията работи: | 28 януари 2013 Прочитания: 3278 2
История и разбиване на някои митове за съдомиялната
Със или без съдомиялна машина?

Неслучайно домакинската работа е наречена именно "работа". Домакинството определено не е за всеки. Не всеки може да предложи на своето семейство или гости идеално бели и изгладени чаршафи и покривки или светещи до блясък съдове.

 

Както всяка друга професия, и домакинската има своите тънкости и тайни. Освен личните умения на човек, важен фактор играят електроуредите.

 

Какво ще открием в дома на една отлична домакиня (или домакин)? Този въпрос може да получи най-разнородни отговори, в зависимост от финансовите възможности и необходимостите. Ето защо, в настоящия случай няма да си разтегляме локуми, а ще разсъждаваме конкретно върху една тема. А именно:

 

Трябва ли да имаме съдомиялна машина?

 

Почти няма да откриете модерен кухненски бокс, в който да не е отредено място за нея. И, ако преди няколко години мнозина си мислеха, че тя е просто ненужна приумица, то днес все повече домакини прибягват до нейните полезни услуги.

 

Първата информация за механична съдомиялна се появява още през далечната 1850 година в Щатите, където е и патентована. Разбира се, дървената посестрима далеч не била най-функционалната и добра придобивка. 15 години по-късно се появява леко подобрена версия, но нито една от двете не получaва необходимата доза популярност.

 

Модерните съдомиялни произлизат от изобретение от 1887 година – на Джоузефин Кокрън, което също се задвижвало от силата на ръцете, но било доста по-обмислено. За първи път тя показва съдомиялната си през 1893 година, по време на Чикагския световен панаир. Дамата не била случайна – внучка на конструктора на първия работещ парен локомотив Джон Фич. Самата Джоузефин никога не докосвала чинии, а създала машината, тъй като прислугата й не се грижела подобаващо за скъпоценния й порцелан.

 

Моделите, които се свързват към водопроводната инсталация, пристигат през 20-те години на миналия век. Тези двайсетарски съдомиялни доста напомняли на днешите – с предна отваряща се врата, с решетъчна поставка за посуда и въртяща се вътрешна пръскачка.

 

5593

Илюстрация: Vintage Ads

 

Но и тази машина не получила заслужените аплодисменти! Съдомиялната печели успех 20 години по-късно, когато към миещите й функции са прибавени и изсушаващи. През 70-те съдомиялната става неразделна част от повечето американски домакинства. Постепенно започва да навлиза и в Европа.

 

Както става ясно, пътят на съдомиялната, от дървен леген до връх на електротехниката, е дълъг и изпълнен с много препятствия. Днес нашите глави далеч не се занимават с разсъждения върху нейното подобряване, а върху разнищването на някои митове, свързани с нейните ползи и вреди.

 

Мит номер ни води именно към бактериите, които тя може да задържа. Високата температура на водата (около 70 С), комбинирана с белината в препаратите за съдомиялни, гарантират тяхното пълно отстраняване. Ако миете на ръка, температурата на водата няма как да надхвърли 40-45 С. Разбира се, чистотата на кухнята и всички уреди в нея зависят пряко от собственика.

 

Именно той е този, който трябва периоднично да почиства уплътнението на вратичката, където могат да се натрупат остатъци от храна. Иначе е доказано, вследствие на много тестове, че силно замърсените чинии се измиват много по-добре в машината, отколкото на ръка.

 

5592

Модерната съдомиялна може да бъде "скрита". Снимка: sxc.hu

 

Друг мит с употребата на съдмиялна твърди, че уредът заема много излишно място. И това не е вярно. Съдомиялните идват в различни размери, така че да пасват на възможно най-широк диапазон от кухненски боксове. Има такива, които не са по-широки от 45 см.

 

Преди да си закупите, все пак трябва да обмислите количеството съдове, които всекидневно употребявате, и да съобразите размера със собствените си необходимости.

 

Съдомиялната машина не измива големите тенджери, тигани и т.н. Напротив. Просто трябва да ги "пуснете" на максимално висока температура и интензивна програма.


Най-силният аргумент, който може да ви убеди да се снабдите със съдомиялна, е  очевидният факт, че тя е пералня, но за съдове!

 

Още вълшебни уреди

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Denica Mileva
04.02.2013 | 15:55
без съдомиална машина е моето мнение
1
Надя
28.01.2013 | 17:49
Аз лично използвам съдомиялна и съм много доволна.Спестява ми време и работа.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...