Карамфилът е една от най-ароматните и древки подправки в света на кулинарията.
Освен за овкусяване и ароматизиране на сладкиши, той се прилага към най-различни бобови супи, пикантни ястия, пуншове, лютиви сосове и др.
Подобно на много други подправки и билки с готварско значение, карамфимът е ценен и поради други свойства.
Кои са те и как да се възползваме от тях?
Антивирусен ефект
Една от най-добрите причини да добавяте карамфила в ястията си, особено по това време на годината, е антивирусната му мощ.
Ароматните зрънца съдържат много антиоксиданти, които се борят успешно с грипните вируси и с гъбичните инфекции. Когато усещате, че се разболявате или просто ви е отпаднало, добавете малко карамфил към чая си! Ефектът няма да бъде само ароматен.
Облекчава зъбобола
Знаехте ли, че карамфилът има болкоуспокояващо и антисептично действие? Подправката е чудесен метод да облекчите неприятния зъбобол – просто натъркайте проблемната зона с една две капки есенциално масло от карамфил.
Действа като афродизиак
Подобно на ванилията и канелата, карамфилът е естествен афродизиак. Те повишават нивата на серотонин и стимулират либидото. Освен това, има способността да затопля организма и да подобрява сексуалните функции както при жените, така и при мъжете, благодарение на стимулираното кръвообращение.
Помага на храносмилането
Карамфилът е чудесен начин да подобрите храносмилането си. Има успокояващ ефект дори при бебетата, успокоявайки коликите им. Помага при възпаленията на стомашно-чревния тракт. Необходимо е минимално количество към ястието, за да усетите положителния ефект.
Естествен антидепресант е
Фактът, че карамфилът повишава нивата на серотонин, автоматично означава, че той е и естествен антидепресант.
Карамфилът също така е източник на гама-аминомаслена киселина (или GABA). За последната се знае, че понижава нивата на стрес, а карамфилът е чудесен начин да си я набавите.