Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

5 причини да използвате карамфил в готвенето

по статията работи: | 20 януари 2014 Прочитания: 3427 1
Особено в зимните месеци
5 причини да използвате карамфил в готвенето
Източник: www.yourdietitian.ca

Карамфилът е една от най-ароматните и древки подправки в света на кулинарията.

 

Освен за овкусяване и ароматизиране на сладкиши, той се прилага към най-различни бобови супи, пикантни ястия, пуншове, лютиви сосове и др.

 

Подобно на много други подправки и билки с готварско значение, карамфимът е ценен и поради други свойства.

 

Кои са те и как да се възползваме от тях?

 

Антивирусен ефект

 

Една от най-добрите причини да добавяте карамфила в ястията си, особено по това време на годината, е антивирусната му мощ.

 

Ароматните зрънца съдържат много антиоксиданти, които се борят успешно с грипните вируси и с гъбичните инфекции. Когато усещате, че се разболявате или просто ви е отпаднало, добавете малко карамфил към чая си! Ефектът няма да бъде само ароматен.

 

Облекчава зъбобола

 

Знаехте ли, че карамфилът има болкоуспокояващо и антисептично действие? Подправката е чудесен метод да облекчите неприятния зъбобол – просто натъркайте проблемната зона с една две капки есенциално масло от карамфил.

 

Действа като афродизиак

 

Подобно на ванилията и канелата, карамфилът е естествен афродизиак. Те повишават нивата на серотонин и стимулират либидото. Освен това, има способността да затопля организма и да подобрява сексуалните функции както при жените, така и при мъжете, благодарение на стимулираното кръвообращение.

 

Помага на храносмилането

 

Карамфилът е чудесен начин да подобрите храносмилането си. Има успокояващ ефект дори при бебетата, успокоявайки коликите им. Помага при възпаленията на стомашно-чревния тракт. Необходимо е минимално количество към ястието, за да усетите положителния ефект.

 

Естествен антидепресант е

 

Фактът, че карамфилът повишава нивата на серотонин, автоматично означава, че той е и естествен антидепресант.

 

Карамфилът също така е източник на гама-аминомаслена киселина (или GABA). За последната се знае, че понижава нивата на стрес, а карамфилът е чудесен начин да си я набавите.

Рейтинг: 4 / 5 , 297 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Desislava Stoyanova
20.01.2014 | 16:48
никога не съм ползвала карамфил, признавам си
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !