Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

7 прости правила за презентация на храна

по статията работи: | 15 януари 2018 Прочитания: 7528 2
За да се научите да презентирате храна като шеф-готвачи, следвайте тези правила
7 прости правила за презентация на храна
Източник: Thinkstock / Guliver

Голяма част от насладата при хранене идва още с вида на сервираното ястие.

 

Колкото и вкусно да е то, ако пред вас се озове нещо безразборно хвърлено в чиния, при това невъзможно малка, удоволствието от хапването ще се стопи поне с 50%.

 

За да не се налага да влизате в ролята на горкия кулинар, чийто труд е останал неоценен, поради неумение да презентира храната си, следвайте тези 7 прости правила за презентиране на храна като шеф-готвач.

 

Подредете масата правилно

 

Когато се храните в тесен семеен кръг, може и да не слагате пълен набор от прибори, но ако очаквате гости и, още повече, ако имате официален повод, не пропускайте да предвидите на масата прибори за всяко едно от ястията в менюто.

 

Изберете комплект с по-големи чинии


Чиниите, в които сервирате, трябва да са достатъчно големи, за да може да изпъква всеки един елемент от ястието. Но не и огромни плата, в които, колкото и да увеличавате порцията, тя да изглежда прекалено малка. Границата е тънка, помислете добре. Много шеф-готвачи предпочитат да презентират храната в бели чинии, защото в тях се открояват най-силно цветовете, събрани в ястието. Прекалено атрактивните сервизи могат да отнемат от "блясъка" на храната. Ако сервирате нещо топло, загрейте предварително чиниите, а ако ще поднасяте студено ястие/предястие, охладете чиниите. Винаги можете да направите храната да изглежда по-красива, ако я презентирате, разположена върху свежо и зелено листо маруля.


Наредете храната, ориентирайки се по циферблата на часовника


Сложете въглехидратите (ориз, паста, хляб) на 11 часа, зеленчуците на 2 часа, а протеините (месо) на 6 часа, от гледна точка на човека, на когото сервирате.


Сервирайте нечетни бройки


Просто изглежда по-естетически, когато сервирате например пълнени гъби или скариди, да сложите 5, не 6. Не е толкова трудно, няма да се налага да броите грах или фасул.


Импровизирайте с височината при презентация


Aко ще сервирате ориз, можете да използвате някоя чаша или друга атрактивна форма, в която да сложите ориза и след това да го обърнете в чинията. Ако сервирате пържола, можете да направите едно високо канапе от картофено пюре и да сложите месото върху него. Импровизирайте в тази посока.


Помислете и за цвета и текстурата на ястието


Дори ако ситуацията е такава, че сервирате само доматена супа с печени сандвичи със сирене, например, една зелена красива салфетка под супата ще я направи да изглежда много по-празнична. И обратно, ако сервирате песто, е най-добре да заложите на червени домати, в случай, че гостите ви не обичат домати (да, има и такива), сложете един цвят на тиква, ако сте в сезона и има откъде да откъснете. Или просто помислете, какво би седяло най-добре, поставено в компанията на зеленото песто. Поиграйте си и с текстурата. Ако сервирате гладка крем супа, то задължително си оставете едно тънко парче морков и един стрък целина, които да сервирате заедно със супата, като прецените къде да ги разположите. Обратно – един стек би изглеждал далеч по-апетитен, ако го поръсите с натрошено сирене фета или ситно смлени орехи.


Гарнирайте по правилния начин


Всяка една гарнитура трябва да бъде подбрана много прецизно, така че да не изменя ястието и вкусът на основното в рецептата, а да го обогатява и допълва. Най-простичкият пример е грилована сьомга с парче лимон – задължително. "Гарнировки" като красиво нарязани в някаква форма (на цвете например) плодове също изглеждат много атрактивно. Няма да сбъркате, ако прибавяте в седмичните си покупки и пресен магданоз. Наситенозеленият цвят на тази подправка е най-сигурният начин да добавите свежест и красота на масата.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Silviq Milenova
08.11.2013 | 15:01
хубаво е да се постараем, тези неща не ми бяха известни :)
1
Desislava Stoyanova
08.11.2013 | 14:55
трябваше да ни сложите повече снимки :(
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!