Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Андреевден (Мечкин ден)

по статията работи: | 29 ноември 2015 Прочитания: 4776
От този ден нататък денят започва да нараства с едно просено зърно
Андреевден (Мечкин ден)
Източник: sxc.hu

Празнуваме Андреевден на 30 ноевмри. Според легендата някога Свети Андрей живеел самотно като постник в една пещера недалеч от манастир.

 

В гората често идвали мечки, които ядели манастирския мед.

 

Един ден светецът успял да хване мечката, възседнал я и я отвел в манастира. Оттогава Андреевден е и празник в чест на мечката, поради което се нарича още Мечкин ден, а самият светец се почита като господар на животното. 

 

Смята се, че от този ден нататък денят започва да нараства с едно просено зърно.

 

Обредните храни са леща, боб, царевица, нахут и др., които символизират плодородието и нарастването на посевите. 

 

С любезното съдействие на: www.bgglobe.net

 


Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...