Дулсе де лече: Препоръчвам ви да си го приготвите от предната вечер по следния начин: 1 консерва кондензирано подсладено мляко слагате в подходяща тенджера, за да го закрие водата, с която ще го залеете, варите 1 час, изключвате котлона и оставяте да изстине до другата сутрин.но не всичко си беше точно.
Четох какви ли не вариации - да се вари 2 часа, 5 часа и т.н., но истината е 1 час. Оставянето да изстине на котлона е напълно достатъчно, даже, отваряйки го, се изплаших, че много се е сгъстило.
Блатът може да бъде на бисквитена основа, от маслено или от друг вид тесто. В общи линии, до тук нищо странно - така е и при другите пайове. Тъй като в моята кухня бисквитените блатове не се радват на особено внимание (лесни били, а какво им е трудното на другите?), се спрях на следния. продукти за блата:
--4яйца --200гр захар
--200гр брашно
Яйцата се бият със захарта до побеляване и постепенно се прибавя брашното. Няма нужда дори от набухвател, но, ако искате да се презастраховате, сложете 1 бакпулвер. Няма нужда и да се пресява брашното, но ако искате, направете и това.
Има едно важно условие: продуктите да са от по-високия клас, особено брашното. В предварително загрята фурна на 180-200 С се изпича, като се проверява с клечка кога е готов. Оставя се да изстине и със шпатула върху него се нанася тофито.
Понеже по стените на металната кутийка остана доста от гъстата сладост, налях малко гореща вода да се разтвори, с вилица надупчих блата и го налях в получените отворчета, по този начин той допълнително се сиропира, но не прекалено.
Нарязах бананите на колелца и ги наредих върху млечния конфитюр. Залях целия сладкиш с разбитата до сгъстяване сметана и поръсих с прясно смляно кафе.
Уверявам ви,че такова пиршество,такава експлозия на вкусовите ми рецептури от перфектното сливане на банан с тофи небцето ми никога не беше изпитвало...