youtube.com
Много си падаме по подобни рецепти – правим си едно тесто за основа и след това имаме 3 варианта за различни вкусотии. Не е ли прекрасно?
Няма да се бавим повече с излишни приказки – даваме рецептата за основата на тестото, а след това ще можете да видите и вариантите, в които да превърнем тази основа в чудно предястие, най-общо казано.
От тази доза излизат около 24 броя хапки (образно ще ги наричаме по този начин).
Продуктите за основата са:
200 г обезсолено масло, меко и нарязано на парчета
1 щипка сол
100 г бадемово брашно, или друго по желание
2 жълтъка
200г брашно тип 500 + за омесване
60 г сирене гауда или кашкавал
черен пипер на вкус
за поръска:
1 щипка сол
1 белтък
настърган пармезан
Начин на направа:
В робот или с миксер разбийте маслото с малко сол. Добавете брашното от бадеми и жълтъците. Разбийте докато се смесят напълно.
Добавете половината от обикновеното брашно, разбийте за няколко секунди, след това добавете и останалото заедно с настърганото сирене гауда. Овкусете с пипер, а по желание може да сложите сос Табаско. Разбийте до пълно смесване на продуктите.
След като сте направили тестото, извадете го и го увийте в прозрачно фолио. Приберете в хладилника за няколко часа. По този начин може да престои до 4 дни. А ако искате, може и да го замразите за няколко седмици.
Набрашнете плота си и развийте тестото. Разточете на лист с дебелина около 5 мм. Тестото трябва да е студено, за да се точи лесно, имайте го предвид.
На този етап идва времето, в което трябва да решите какво ще правите с това тесто.
1 вариант
Направете соленки, изрязвайки ги с формички за курабийки. Изпечете до златисто.
2 вариант
Разточете в правоъгълна форма тестото, след това отрежете продълговати парчета. Намажете с белтък, поръсете с пармезан и ким по желание и печете.
3 вариант
youtube.com
Върху пармезана трябва да добавите още малко украси, които да превърнат тези соленки във фантазия: песто със сушени домати, моцарела, зеленчуци според вкуса ви – чушки, чери домати и маслини например. Това, което трябва да направите, е просто да ги аранжирате в желаната последователност.
Наистина лесно, но определено е много ефектно празнично предястие, което можете да сервирате. А ако пък направите соленките, те са чудесни, както за закуска, така и за кафе или чай.