Във врящата вода се поставя щипка сол и едно пакетче краве масло. 250 грама от брашното се добавят постепенно и по малко, като леко се бърка с дървена лъжица, докато се образува топка и се отдели от съда. Маха се от огъня и се оставя да поизстине малко.
Добавят се последователно 7 яйца, като след всяко се бърка сместа. Получава се т.н. „парено тесто”.
Пекат се в силно загрята фурна на 220 – 250 ⁰С 10-15 минути, до златисто.
След изстиване еклерите се разрязват от едната страна, за да може да се напълнят в последствие с крем.
Крема се приготвя от прясното мляко, 3 жълтъка, 1.5 ч.ч. захар, едно пакетче краве масло и ванилията. Бърка се като се добавя останалото брашно до получаване на гъст крем.
След напълване на еклерите с крем те се украсяват (поливат се или се мажат) с глазура.
Тя се прави от 50 гр. краве масло, шоколад (или 2 ч.л. какао), 3 ч.л. захар и 3 ч.л. прясно мляко. Всичко това се разтопява на огъня и още докато е горещо се използва за украса на еклерите.
От една доза се получават 25-30 еклера.