Сгответе бекона до готовност, но не трябва да го оставяте да хрупка. Сложете го на хартия да се изцеди мазнината и когато се охлади, го нарежете на парченца.
Измийте и обелете картофите. Сложете вода в тенджера и я оставете да заври. Посолете водата и сложете картофите в нея. Гответе ги за 10-15 минути, не се притеснявайте от времето, те ще се досготвят във фурната.
Извадете ги и ги оставете да изстинат. След това ги нарежете на слайсове.
Загрейте маслото в тиган и запържете в него лука до златисто и го извадете. Ако няма достатъчно масло, добавете. След това сложете брашното и млякото и разбъркайте, докато се получи каша.
Добавете сиренето и продължете разбъркването, докато сиренето се стопи. Овкусете със сол и пипер. Прибавете и бекона в сместа.
В касерола или по-дълбока тава, сложете картофите, лука, сместа със сиренето. Можете да редувате картофи-лук-сирене, като трябва да завършите със сирене.
Запечете на 180 С за около 45 минути. Поръсете с чесновия прах, докато още е топло.