Замисляли ли сте се дали има правилен начин за съхранение на зехтин?
Да, обикновено на първо място гледаме за това зехтинът да е в стъклена бутилка. Това е едно от основните условия, за да сме сигурни, че е качествен. Тъй като, ако се предлага в пластмасова бутилка, то вредното влияние на самия материал се пренася върху съдържанието.
Като сме заговорили за качество на зехтина, нека си припомним как да разпознаем качествения зехтин.
Мястото където слагате своя зехтин трябва да е хладно, тъмно и сухо. В противен случай това може да повлияе отрицателно на зехтина и на храната ви съответно. Това автоматично означава, че трябва да изберете място, което да е далеч от фурната. Най-подходящата температура за този случай е от порядъка на 13 до 20 градуса. В никакъв случай не трябва да надвишава стайна температура. Слънчевата светлина, особено ако е пряка, също трябва да се избягва, ако искате да имате зехтина си в добра форма за по-дълго време.
Както вече казахме, зехтинът трябва да е в стъклена бутилка, но и цветът й е важен. Трябва да е тъмно стъкло. Ако сте купили зехтин в светла бутилка, то е добре да си имате една у дома, в която да го прехвърлите. По този начин ще предпазите зехтина, нещо като тъмните очила, дори в някакъв момент да се изложи на слънчева светлина, няма да е чак такъв проблем.
youtube.com
Бутилката трябва да е добре затворена. Кислородът е причина за по-бързото влошаване на течността. Затова трябва да сте убедени, че бутилката се затваря добре и да я затягате всеки път.
Това са няколко неща, които можем да направим, за да си запазим зехтина в добро качество за по-дълго време. Все пак струва повечко и никой не иска за няколко дни скъпият зехтин да се развали.