Месото се нарязва на малки парченца и се запържва в зехтина.
Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно.
Когато месото се запържи до златисто, се добавя лук, разбърква се и след 3 мин се сипва бялото вино, като се оставя да се задуши до изпаряване на течността. Добавят се тиквичката и гъбите, всичко се разбърква и след 5 мин. се слагат и червените чушки. Подправя се с черен пипер, риган, мащерка, вегета или сол. Всичко се изпържва добре за още около 5 мин и се отстранява от котлона.
Плънката се оставя да поизстине.
Приготвя се сос „Бешамел“ като в касерола на котлона се слага маслото да се разтопи, добавя се брашното, като се бърка непрекъснато с тел и като се запържи малко, се добавя топло прясно мляко. Бърка се непрекъснато до сгъстяване на соса, като се внимава да не загори. Накрая се подправя със сол, бял пипер и индийско орехче на вкус.
В правоъгълна тавичка (с размери 30 х 22 х 7) се слага половината от доматения сос, като се разпределя на дъното, слага се скилидката чесън, нарязана на ситно, и се поръсва с босилек. Отгоре се сипва с лъжица част от соса бешамел. Започва се пълнене и редене на канелоните.
Взима се всяка тръбичка, затиска се с едната ръка единия отвор и през другия се пълни с помощта на лъжичка или с пръсти, като се „натъпкват“ хубаво. Редят се една до друга в тавичката и отгоре се поръсват с останалите домати и се залива с целия останал сос „Бешамел“.
Тавичката се покрива с алуминиево фолио. Слага се във фурната и се задушават 20 мин на 180 С. Изважда се, маха се фолиото, слага се обилно настърган кашкавал и се запичат на същата температура още 15 мин до получаване на златиста кашкавалена коричка.
Фурната се изключва и канелоните се оставят на изключена фурна още 10 мин. Накрая се сервират топли, но не горещи.