Смесете 2 с.л. разтопено масло, галетата и 1 ч.ч. настърган чедър. Оставете настрани.
В тенджера сложете млякото, бульона, дафиновия лист и мащерката и оставете течността да заври. После отстранете дафиновия лист и мащерката.
Междувременно сложете останалото масло в голям тиган. Когато се разтопи, добавете наситнените лук и целина. Гответе 3-5 минути, докато се задушат. После добавете гъбите, нарязани на филийки.
Овкусете със сол, червен и черен пипер. Гответе още няколко минути, докато се запържат гъбите. После добавете пресования чесън и след 45 секунди прибавете брашното.
После започнете да разреждате с горещата течност (мляко и бульон). Добавете останалия чедър и ориза. Сложете капак и сложете в загрята на 180 С фурна за 30 минути.
През това време накъсайте броколите на розички и ги сложете в съд с 1/4 ч.ч. вода и малко сол за около 2 минути.
Извадете ястието от фурната, прибавете броколите, разбъркайте и поръсете отгоре с приготвената смес от галета и чедър. Запечете за 2-3 минути.