В 300 мл затоплено прясно мляко се разтваря 1/2 мая. Добавят се 3 яйца, 1 ч.ч. захар, щипка сол, 1 ванилия и нарязана на много ситни парченца лимонова кора.
Всичко се обърква с помощта на миксер. Постепенно се добавя брашно и размекнатата свинска мас на части.
Замесва се меко тесто, като от време на време се мажат ръцете със свинска мас, докато се получи жилаво тесто, което се оставя да втаса (около 2 часа в зависимост от топлината на помещението).
Втасалото тесто се разделя на питки - около 15-17 броя. Всяка питка се разделя на 3 части, които се разтеглят и усукват (като ръцете отново се мажат със свинска мас) и се оплитат на малки плитки.
Козуначетата се подреждат в намазана със свинска мас тава и отново се оставят да втасат.
Между тях не нареждат предварително накиснати във вода стафиди. След като втасат, козуначетата се мажат с жълтък и се поръсват обилно със захар.
Пекат се отначало на 300 С до порозовяване, а след това - на 200 С, като се покриват с хартия, за да не прегорят.