Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Коледарски гевреци (колачета)

12
Коледарски гевреци (колачета)
Източник: Петя Цанкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Празник:Коледа
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта и 2 с.л.брашно и се оставя на топло да шупне за 10-тина минути.

  • 2

    В купа се пресява брашното и към него се прибавят солта, олиото, яйцето, белтъка и шупналата мая. Замесва се еластично тесто, което не трябва да лепне. 

  • 3

    Тук, за да са меки и пухкави гевреците, аз лично удрям тестото 30 пъти в масата, вие можете да пропуснете този момент.

  • 4

    Тестото се намаслява, поставя се в купата, покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.

  • 5

    Втасалото тесто се разделя на 10 топки, а всяка една на още две т.е. общо 20 топчета. Топчетата се разточват отначало между дланите, а после върху намаслен плот на фитили дълги около 40-45 см. 

  • 6

    Два по два фитилите се усукват и краищата им се слепват добре. Може различни форми да се им се предадат – на кукли, на осмици, на малки кравайчета.

  • 7

    Така оформените гевреци се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката, покрита предварително с хартия за печене. Намазват се с помощта на четка с разбития с олиото жълтък и се поръсват със сусам или мак.

  • 8

    Поотделно или през един да се редуват ивица – сусам – ивица – мак.

  • 9

    Приготвените гевреци се оставят да починат (да втасат) около 15 минути. Повече не е необходимо, защото докато се оформят процесът на втасване е започнал.

  • 10

    Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до получаването на приятен златист загар. Но внимавайте да не ги препечете.

продукти
2 бр.яйца
1 с.л.захар
1 ч.л.сол
1 ч.л.олио
1 ч.л.олио
1 с.л.сусам
7 гр.мая
Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
тихомира илиева
19.12.2013 | 09:11
Отговор на коментар #10 от gabriela gabrielova:
Аз също бих опитала.
11
тихомира илиева
19.12.2013 | 09:11
Харесаха ми как изглеждат.
10
gabriela gabrielova
18.12.2013 | 10:29
Ще се пробвам да ги приготвя.
9
gabriela gabrielova
18.12.2013 | 10:29
Съблазнителни са.
8
zvetanka ivanova
18.12.2013 | 08:48
Отговор на коментар #6 от Петя Цанкова:
Голям кулинар сте.
7
zvetanka ivanova
18.12.2013 | 08:48
Браво! Страхотни са.
6
Петя Цанкова
17.12.2013 | 13:54
Благодаря за добрите отзиви :)
5
elena atanasova
17.12.2013 | 09:46
Може да пробвам да приготвя и от тези.
4
elena atanasova
17.12.2013 | 09:45
Страхотно изглеждат тези гевречета.
3
pepi damjnova
17.12.2013 | 08:47
Отговор на коментар #1 от кати:
Наистина са много ефектни.
2
pepi damjnova
17.12.2013 | 08:46
Много красиво са направени.
1
кати
16.12.2013 | 12:59
Ехаа, много красиво и много ефектно, за деца коледари!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...