Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Мус-торта с шоколадова водка и нуга

8
Мус-торта с шоколадова водка и нуга
Източник: Люси Евтимова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Тортата се състои от какаов блат (разрязан на две - за дъно и капак), шоколадов мус с ядки и бяла халва, като по средата, по желание, слагаме бисквитен блат, направен от половината тесто на друга моя рецепта за "Най-вкусните шоколадови сладки" (не е включен в продуктите).

  • 2

    За каковия блат разбиваме 2 яйца със 100 грама захар, прибавяме 1/2 ч.ч. брашно и 2 с.л. какао. Печем в намазнена и набрашнена тавичка с размери 18-20 см диаметър, във фурна с обдухване, на 180 С. Проверяваме готовността на блата с клечка за зъби. Готовия блат охлаждаме и разрязваме на 2 равни блата.

  • 3

    Отделяме 3 с.л. течна сметана в купичка. Започваме приготвянето на муса като разбиваме сметаната и я оставяме в хладилника. После в две отделни купи разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме с 50 гр захар и 2 с.л. топла вода на водна баня до получаването на пухкав крем. Дърпаме от котлона и в друга купа на водна баня разтопяваме шоколада. През това време с миксера разбиваме и белтъците на сняг с щипка сол, и постепенното добавяне на останалата захар.

  • 4

    В купата на жълтъците изливаме разтопения шоколад и разбъркваме, докато се получи плътен шоколадов крем. Добавяме постепено сметаната, а след това и белтъците, като гледаме да запазим въздушността на муса, като разбъркваме леко с движения отдолу нагоре. Добавяме счуканите лешници, орехи и бяла халва.

  • 5

    По желание изпечете един бисквитен блат от рецептата за "Най-вкусните шоколадови сладки", като за целта ще ви трябва половината от тестото. Другата половина изпечете на сладки.

  • 6
    За шоколадовата водка в купичката с течната сметана слагаме водката, какаото и захарния сироп. Няма точни мерки, трябва да го направите на вкус, увеличете съставките според индивидуалното желание дали да бъде по-алкохолен, какаов или захарен вкус. Може да прехвърлите водката после в съда, в който сте разтапяли шоколада така, че да обере от стените на съда останалия шоколад.
  • 7

    Сглобяването на тортата започва, като облечем с хартия за печене метален ринг, поставяме едната половина от каковия блат, сиропираме с шоколадовата водка, нареждаме парченца нуга - предварително нарязана, и изливаме половината от муса. Слагаме бисквитения блат и сиропираме отново. Изсипваме останалата част от муса (без малко, за намазване отгоре) и слагаме втория шоколадов блат. 

  • 8

    Свиваме здраво ринга и слагаме в хладилника да престои поне 5 часа. Преди сервиране, намазваме отгоре с останалата малка част от муса (при която добавих още малко какао, за по-тъмен цвят). Украсих с цветен оризон.

  • 9

    По-подробно описание и снимки на тортата: тук.

Коментари(8)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
8
Изглежда мнооого вкусно!
7
тихомира илиева
06.03.2013 | 15:55
Май ще си е доста вкусно както изглежда.
6
poli asenova
05.03.2013 | 22:44
Ще се затрудня, но ще пробвам.
5
zvetanka ivanova
05.03.2013 | 19:18
Наистина изглежда много добре тази торта, дано успеем да направим блатовете.
4
Margaritka
05.03.2013 | 16:02
Леле, как изглежда на снимката не е истина!
3
Люси Евтимова
04.03.2013 | 18:08
Отговор на коментар #1 от Ваня Йочева:
Що се касае за обърканите мерки за каковия блат - ще бъдат поправени също - 2 яйца, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч брашно, 2с.л. какао
2
Люси Евтимова
04.03.2013 | 17:45
Отговор на коментар #1 от Ваня Йочева:
Здравейте госпожо, колкото и да ви е учудващо блат с размерите на 18 см в диаметър става чудесно от тези продукти. Алармирала съм сайта за "пропусната стъпка", което взе да се случва често, но не моя вина. Щяхте да знаете, ако и вие качвате рецепти. Уточнение за двата вида халва съм направила в блога ( посочен в линка), където можете да видите каква халва съм използвала. За съжаление не определям аз правилата за редактиране в сайта и това, че рецептите са преработват в по-кратък вариант. Бялата халва си се натрошава лесно в хаванче - използва се и в скъпия шоколад Тоблерон!!!
1
Ваня Йочева
04.03.2013 | 17:24
Пълни глупости! От 1 яйце и 2 ч.ч. сухи продукти ще направиш блат, че чак и ще го разделиш на две!!!!!!!!!!!!!!!!!! За сметана не пише, че трябва да е разбита предварително, иначе няма да се запази консистенцията на мус. В България бялата халва е два вида, едната е твърда, обикновено се появява около Заговезни, другата е така наречената ябланска халва, която е много мазна и на нишки. Та коя от двете? И в какъв вид? Ако е твърдата, силно се съмнявам че ще може да се натроши на ситно, ако е нишковидната, направо нямам идея как би трябвало да се сложи в толкова фин (и скъп!!!!) мус.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...