Натрошете кубчето мая и я разбъркайте в леко затопленото мляко. Оставете я така няколко минути, да се разтвори.
Пресейте брашното със солта в голяма купа. Добавете маята с млякото + 1 яйце и омесете меко тесто. Добавете стафидите и ситно нарязаната, обелена и почистена от семките, ябълка.
Покрийте купата и оставете на топло място за около 1 час, за да втаса.
Загрейте хубаво олиото в дълбок тиган, може да използвате и фритюрник. (Ако то не е достатъчно загрято, тестото ще поеме мазнината.) С помощта на 2 лъжици оформете топчета от тестото и внимателно пуснете в нагорещената мазнина. Запържете до позлатяване (около 8 минути), обръщайки от всички страни. Имайте предвид, че поничките трябва да останат меки.
Готовите понички отцедете от мазнината върху кухненска хартия или салфетки. Сервирайте ги, поръсени с пудра захар, по избор. Консумирайте ги топли!