Сложете пастата да омекне във вряща, подсолена вода на котлона за няколко минути или според указанията на пакета.
Междувременно сложете 1 супена лъжица масло и чесън в отделен съд. Запържете чесъна за 3-4 минути.
Добавете сладките картофи, чушките и доматите, залейте с вода и оставете да ври около 5-7 минути. Разбърквайте периодично.
Извадете пастата, отцедете я, като оставите 1/2 от количеството вода в тенджерата. Не изхвърляйте останалото. Върнете я обратно и добавете зеленчуковата смес, 1 суп. лъжица масло и подправките.
Върнете 2 супени лъжици от водата към пастата. Количеството й е по преценка, в зависимост от гъстотата на соса, който искате да получите.
Натрошете сиренето отгоре и сервирайте.