Измитите чушки се изчистват от дръжките и семенната част (изтърбушват се ), изпичат се и се обелват. След което се смилат с машинка за месо на ситна решетка.
В тава се загрява олиото и се слага сместа да се позапържи, до поемане на олиото и лекото ѝ сгъстяване.
Маха се от огъня и се добавя изварата (за предпочитане кашкавалена), пасирания чесън, подправя се с черния пипер и кимиона и се разбърква добре. Ако е необходимо се посолява на вкус.
Накрая се прибавя и ситно нарязания магданоз.
Готовият пастет се разсипва в бурканчета и се заварява 10 минути за капачка.
Мнение: Лично на мен пастета с извара повече ми харесва в сравнение с тази със сиренето. Тя става на гранулки и ясно се усеща в пастета.