Маята се разтваря в топлото мляко със захарта. Оставя се да шупне.
В брашното се прави кладенче и там се сипват леко разбитите яйца, киселото мляко, олиото, солта и шупналата мая. Меси се нелепнещо тесто.
За тази питка тестото не трябва да е много меко, за да не се изгубят формите, но пък и не прекалявайте с брашното.
Тестото се оставя да втаса. Разделя се на четири части, които се оформят на топки.
Слага се първата кора в тавата. Намазва се с масло. Отгоре се подреждат плътно резените шунка или филе. Точи се втората кора и се поставя върху първата.
Маже се с масло и се ръси с кашкавала. Слага се третата кора, която отново се маже с масло и се поръсва с шарена сол. Точи се и последната кора и се поставя най-отгоре.
Сега следва разрязването. Питата се реже като торта - на 16 равни парчета, като разрезът не стига до края. Внимателно се хваща всяко парче и се усуква - аз усуквах три пъти.
Усуквайте едното парче наляво, а следващото надясно и така ги редувайте.
Питката се оставя да втаса и се маже с приготвения жълтък. Пече се в загрята фурна на 170 С.