Изобщо няма да коментираме колко изморени сме вечер след дълъг работен ден... Точно толкова сме и гладни обаче и ни трябва нещо скоростно и бързо, с което да нахраним гладното семейство.
Та така, прибираме се късно, няма нищо за хапване, няма и никакво време.
Какво правим? Все пак не може всяка вечер да пържим яйца...
Имаме за вас една супер бърза и супер вкусна рецепта, която върви заедно с едно удобно трикче, което да прилагате в ежедневието си.
Какво имаме предвид - ще ви покажем буквално скоростна рецепта за сьомга и уникален начин за мариноване.
Да започнем оттам - за сьомгата са ви нужни още само 4 съставки, за да имате невероятен вкус за по-малко от 10 минути.
За маринатата на сьомгата:
1/4 ч.ч. мед
2 с.л. соев сос
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. дижонска горчица
и 4 филета сьомга, разбира се.
Не забравяйте, че е за предпочитане да купувате прясна риба. Припомнете си и как да познаем прясната риба.
Преди да преминем към рецептата, да ви "открехнем" и към лесния трик за мариноване. Ако и вие сте като нас, то досега сте приготвяли маринатата в купа - разбърквате съставките, слагате месото (или рибата) и прибирате в хладилник.
Това е прекрасно, но си има няколко минуси:
- купата заема твърде много място в хладилника
- ако се наложи да я приберем във фризера, се появява проблем
- ако е без капак, има опасност да придаде аромат на другите продукти в хладилника
- имаме още един съд за миене...
Е, сещали ли сте, че вместо в купа можем да мариноваме в плик? И по-точно в онези супер удобни пликове с цип.
Просто слагате вътре всички продукти за марината, разбърквате първо с шпатула, а после и с ръце, слагате месото вътре и директно в хладилника - без излишна миризма, без да заема допълнително място, а супер удобно и за прибиране във фризер.
И към конкретната рецепта:
В плик слагаме всички съставки за маринатата.
Разбъркваме с шпатула.
А след това доразбъркваме марината с ръце.
Слагаме в плика и филетата сьомга. Разтръскваме плика, така че маринатата да облее рибата от всички страни и прибираме в хладилника.
Нужното време - колкото повече, толкова по-добре. Най-добре да го направите от предния ден. Ако не сте, и 1 час ще е достатъчен - филето на сьомгата е крехко и бързо попива съставките.
Когато извадим сьомгата от хладилника, слагаме я в нагорещен незалепващ тиган с кожата нагоре. Готвим така около 3-4 минути, или докато придобие тази неустоима златиста коричка.
Обръщаме рибата и готвим още 2-3 минути. След това я вадим в отделна чиния, а в тигана слагаме останалата марината.
Да, признаваме, че на този етап не изглежда много добре, но само изчакайте няколко минути...
Оставяме течността да заври и отново връщаме сьомгата вътре.
С течността внимателно глазираме сьомгата, като я заливаме с помощта на шпатула или лъжица със соса.
След 1-2 минути рибата е готова за сервиране. Декорирайте с парче лимон и магданоз.
Воаля! Най-вкусната сьомга е сервирана на масата за по-малко от 10 минути!
Вижте още една супер лесна и супер вкусна рецепта за сьомга, приготвена на фурна.