Когато бях бременна много ми се преяждаше суши, но тъй като заради водораслите не можах да го хапвам (не се препоръчва за бременни), все пак реших да си направя домашно суши, като листата нори ги замених с лозови такива.
Смесват се оцетът, захарта и солта. Сместа се бърка, докато се разтопят белите кристали.
Свареният жасминов ориз се изсипва в неметален съд, поръсва се отгоре със сладко-киселия сос и се разбърква, за да се отделят зрънцата ориз и да се овкуси добре навсякъде.
След това се охлажда. Покрива се с кърпа, докато решите, че ще го ползвате.
Върху бамбукова подложка се поставят лозовите листа. С влажни ръце се разпределя оризът, като се оставя по 1 см от всички страни.
На 2-3 см от близкия край се прави каналче и в него се слагат нарязаните ленти от сьомгата и авокадото. С помощта на бамбуковата рогозка се оформя стегнато руло. Рулото се разрязва внимателно на равни части.