В прясното мляко, което е със стайна температура, се добавя 1 ч.л. от белия оцет, разбърква се и се оставя да престои 10-15 мин.
Боята се разтваря в 1 с.л. от прясното мляко. В купа се пресява брашното, предварително смесено със солта, ванилиите и какаото.
В друга купа маслото (125 гр) се разбива със захарта до побеляване.
Едно по едно се прибавят яйцата,vкато след всяко се разбива добре, за да се поемат от маслото.
Двете смеси се съединяват, като към маслената на порции се добавят от сухата (брашняната) смес и след това от млякото, пресечено с оцета. Започва се и се завършва със сухата смес, като след всяка порция се разбива добре.
Накрая се прибавят разтворената боя и предварително угасената във втората чаена лъжичка оцет сода бикарбонат. Разбърква се до хомогенна смес. Tестото се изсипва в тортена форма с диаметър 25 см, дъното на която е покрита с хартия за печене.
Блата се пече в предварително загрята на 170 *С фурна за около 20 минути до суха клечка, но не трябва да се препича. Изважда се и се оставя да престои във формата още 10-15 мин., след което се освобождава от нея и се поставя върху решетка до пълното му изстиване. Изстиналият блат се разрязва на две части.
За крема поотделно се разбиват маслото с пудрата захар и Маскарпонето, след което се съединяват. Тортата се сглобява по обичайния начин блат-крем-блат и се измазва цялата с крем.
Декорацията е според вашето въображение и желание. При мен тя е от шоколадови сърца и звездички. Да ви е сладко!